Teosta riippuen asian käsittely etenee hieman eri tavoin. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Poliisin ohjeet: Toimi näin, jos saat ajokiellon

Oikaisuvaatimuksen voi jättää ajokiellon määränneen paikkakunnan poliisin lupavalvontaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisi muistuttaa, että väliaikaisessa ajokiellossa eli ajokieltorikoksessa ei ole aina kyse tietoisesti tehdystä rikoksesta, vaan tilanne voi olla seurausta inhimillisestä virheestä tai harkitsemattomuudesta.

Ajo-oikeus on monille erittäin tärkeä esimerkiksi Lapin alueella, jossa välimatkat ovat pitkiä ja julkisen liikenteen palvelut vähäisiä. Poliisi kehottaa lukemaan huolella väliaikaisen ajokieltomääräyksen ja sen yhteydessä annetut ohjeet.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Jos koet, että ajokielto on oikein perustein määrätty, sinulla on oikeus jättää lausuma ajo-oikeuden tarpeestasi poliisille. Todisteellisella lausumalla voi olla vaikutus ajokiellon kestoon. Ohjeet lausuman jättämiseen löytyvät väliaikaisen ajokieltomääräyksen liitteistä, poliisi toteaa.

Lausuman tulee olla todisteellinen, eli liitteeksi tulee liittää esimerkiksi työsopimus, työtodistus tai työnantajan lausunto. Yrittäjän on annettava selvitys yritystoiminnan luonteesta ja y-tunnus. Opiskelijoilta vaaditaan todistus opiskeluoikeudesta. Lausuma jätetään asuinpaikkakunnan poliisin lupavalvontaan.

Päätökseen voi hakea oikaisua, jos tilanteessa katsoo tapahtuneen virheen. Ohjeet löytyvät väliaikaisen ajokieltomääräyksen liitteistä. Oikaisuvaatimus jätetään sen paikkakunnan poliisin lupavalvontaan, jossa väliaikainen ajokielto on määrätty.

Teosta riippuen asian käsittely etenee hieman eri tavoin. Jos sakkovaatimus ylittää 20 päiväsakkoa, siirtyy asia syyttäjälle vahvistettavaksi. Tämän jälkeen ajo-oikeusasia käsitellään lupavalvonnassa.

Sakkomenettelyssä käsiteltävä asia voi edetä käräjäoikeuteen esimerkiksi silloin, jos henkilö on kiistänyt syyllisyytensä, ei ole suostunut sakkomenettelyyn tai varmaa näyttöä syyllisyydestä ei ole. Jos teko on ollut törkeämuotoinen, käsitellään ajo-oikeusasia vasta käräjäoikeuden tuomion jälkeen.

– Molemmissa tapauksissa henkilöllä on oikeus lausua asiassaan ja tämä kannattaakin tehdä mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen, jotta se ei unohdu. Näin asian vireille tullessa, päätös voidaan tehdä odottamatta kuulemisaikaa, joka on kolme viikkoa, poliisi muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS