SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ja puolueen puheenjohtaja Antti Lindtman eduskunnassa heinäkuussa. / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Poliittinen riitely paljasti: SDP yrittää siirtyä kohti poliittista keskustaa

Puolue tulee silti tarvitsemaan niin sanottua uusvasemmistolaisempaa joukkoa tulevissa vaaleissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustelu rajalaista avasi railon SDP:n leirissä. Kuusi puolueen edustajaa äänesti rajalakia vastaan. Näiden joukossa olivat puolueen kolmas varapuheenjohtaja Matias Mäkynen, Krista Kiuru ja Elisa Gebhard.

Elinkeinoelämän valtuuskunta, EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavistoa rajalakia vastaan äänestäneiden nimilista ei yllättänyt.

– He ovat entisen puheenjohtaja Sanna Marinin tukijoukkoa. Gebhard on Marinin entinen avustaja, Mäkynen oli Marinin luottomies talouspolitiikassa ja Kiuru toimi Marinin hallituksessa ministerinä, Haavisto sanoo Verkkouutisille.

– SDP tarvitsee varmasti tätä niin sanottua uusvasemmistolaisempaa joukkoa tavoitellakseen äänestäjiä vihreistä ja vasemmistoliitosta. Mutta muuten puolue on ottanut askeleen keskelle, ja se on vahvasti kirjoitettuna puolueen dna:han.

Rajalakiäänestys heijastelee SDP:n muutosta viime vuoden syyskuusta alkaneella Antti Lindtmanin puheenjohtajakaudella. Puolue on puheenjohtajansa näköinen.

– Antti Lindtman on poliitikkona lähempänä poliittista keskustaa ja se tietyssä mielessä näkyy hänen viestinnässään. Oppositiojohtajana hänen täytyy haastaa hallitusta, mutta näen hänen toiminnassaan enemmän sovittelevuutta kuin monella muulla SDP:n poliitikolla samassa asemassa olisi, sanoo Turun yliopiston valtio-opin tutkijatohtori Juha Ylisalo.

Ylisalo näkee eron selkeänä suhteessa puolueen edelliseen puheenjohtajaan.

–Marinin ilmaisu oli hyvin tiivis ja hän osasi lähettää selkeän viestin yleisölleen. Se näkyi ehkä kärkevämpänä kuin Lindtmanin tyyli. En ole huomannut, että Lindtmanilla olisi samanlaista fundamentaalista yhteensopimattomuutta kokoomuksen kanssa kuin Marinista välittyi, Ylisalo sanoo.

Taktinen askel keskelle

SDP:n sisarpuolue Labour otti Britanniassa askeleen keskelle ja muutti talouspoliittista linjaansa. Ilkka Haaviston mukaan myös SDP:n pitäisi kehittää reformeja, joilla se tarjoaa uskottavan talouspoliittisen ohjelman.

Aiemman hallituksen kaltainen löyhä talouspolitiikka ei enää kannata. SDP tarvitsee menestyäkseen talouskasvua.

Keir Starmerin oppi Suomeen on, että uusvasemmistolaisuus, joka ratsastaa identiteettipolitiikalla ei pelaa SDP:n pussiin. Vasemmistoblokki ei Suomessa minun nähdäkseni ole kovinkaan lähellä sitä, että se saisi Suomessa parlamentaarisen enemmistön, Haavisto sanoo.

– Se tarkoittaa, että vaikka SDP voittaisi seuraavat vaalit se joutuu muodostamaan koalitiohallituksen. Todennäköisesti sen kanssa samassa hallituksessa istuisivat kokoomus ja keskusta.

Juha Ylisalokin näkee, että SDP:n ja kokoomuksen muodostama sinipunahallitus on mahdollinen.

– On mielenkiintoista nähdä, että miten aikaansaavaa EPP:n ja oikeistopopulistien yhteistyö Euroopan parlamentissa on. Ajattelen, että se vaikuttaa myös siihen, millaiset yhdistelmät kansallisella tasolla ovat mahdollisia.

Vaalit voitetaan keskeltä – vai voitetaanko

SDP on palannut Antti Lindtmanin johdolla keskustavasemmistolaiseksi puolueeksi. Juha Ylisalo muistuttaa, että tämän päivän poliittisessa ilmapiirissä valitulla linjalla on riskinsä.

– Ennen vanhaan tavattiin sanoa, että vaalit voitetaan keskeltä. Sitä haastaa se, että vaalitutkimukset osoittavat että vasemmistolaiset kääntyvät entistä enemmän vasemmalle ja oikeistolaiset enemmän oikealle, Ylisalo sanoo.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa keskustelu on hyvin polarisoitunutta äärilaitojen välillä. Puolueet hakevat sitä, että mihin suuntaan kannattaa liikkua.

Toisaalta valittu linja voi puhutella perinteisiä demareiden kannattajia. Ilkka Haavisto sanoo, että EVA:n arvo- ja asennetutkimukset osoittavat SDP:n äänestäjien kaipaavan puolueeltaan maltillisempaa politiikkaa kuin muiden vasemmistopuolueiden kannattajat.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien mielipiteet ovat lähentyneet toisiaan. SDP:n äänestäjät eivät kuulu tähän joukkoon, vaan he ovat kannoissaan huomattavasti maltillisempia, Haavisto sanoo.

– Mutta SDP:tä äänestävät nojaavat talous- ja identiteettikysymyksissä enemmän vasemmalle kuin keskustaa äänestävät. Sanoisin kuitenkin, että välimatka on lyhyempi SDP:n äänestäjien ja keskustan äänestäjien välillä kuin SDP:n äänestäjien ja vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjien välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)