– Geopolitiikka, Donald Trumpin ratkaisut, tekoälybuumi, terveydenhuolto ja taloussyklin käänne. Siinä viisi tärkeintä trendiä, joihin sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota vuonna 2025, toteaa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.
1. Geopoliittiset jännitteet jatkuvat
Geopoliittiset jännitteet näkyvät edelleen vuonna 2025, erityisesti Venäjän ja Kiinan osalta. Venäjän vaikutus Euroopan energiaturvallisuuteen ja Kiinan kasvava taloudellinen ja sotilaallinen voima ovat keskiössä.
Kiinan ja Venäjän toimet voivat vaikuttaa moniin teollisuudenaloihin, kuten energiaan, teknologiaan ja puolustukseen. Sijoittajat voivat hyötyä seuraamalla tarkasti näiden maiden geopoliittisia liikkeitä ja etsimällä yrityksiä, jotka voivat hyötyä tai suojautua näiden muutosten edessä.
Demokratiakehitys tulee olemaan merkittävä tekijä vuonna 2025. Poliittinen vakaus ja avoimuus ovat tärkeitä sijoitusilmapiirin kannalta, ja demokraattisten arvojen vahvistuminen voi luoda suotuisia olosuhteita talouskasvulle ja yritysten menestykselle.
Sijoittajien kannattaa etsiä maita ja alueita, joissa demokratiakehitys on vahvaa ja joissa on hyvät edellytykset taloudelliselle kasvulle.
Vuonna 2025 Ukrainan ja Venäjän välille etsitään rauhansopimusta tai vähintään pysyvää tulitaukoa. Onnistuessaan tämä voi rauhoittaa alueen tilannetta ja synnyttää jälleenrakennuksen myötä uutta talouskasvua. Toisaalta pahimmillaan Venäjä voi seuraavaksi suunnata sotilaallisen huomionsa lännemmäksi.
2. Trump 2.0 – fokus veropolitiikkaan
Donald Trumpin toinen presidenttikausi tuo mukanaan odotuksia osakemarkkinoille. Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeinen ensimmäinen vuosi on perinteisesti ollut suotuisa osakemarkkinoilla, ja Trumpin lupaukset veronalennuksista ja yrityksille myönteisistä muutoksista herättävät sijoittajissa positiivisia odotuksia.
Yritysten tulosten odotetaan jatkavan kasvua. Talouskasvun ylläpitäminen ei edellytä keskuspankilta toimia korkotason laskemiseksi vaan pitkästä aikaa kurssikehitys pohjautuu enemmän tuloksiin kuin keskuspankkipolitiikkaan. Takataskussa on silti mahdollisuus ohjauskoron vikkelämpään laskemiseen tarvittaessa, mikäli inflaatio ja talouskasvu hidastuvat odotettua enemmän.
Yhdysvaltain talouden perusvire on positiivinen, mutta sijoittajien on oltava valppaita myös presidentinvaihdoksen mukanaan tuomien poliittisten riskien suhteen. Trumpin hallinnon päätökset voivat myös vaikuttaa kansainvälisiin kauppasuhteisiin aloittaen uusia kauppasotia, mikä tekee markkinoista entistä arvaamattomampia.
3. Tekoälybuumi hinnoiteltu osakekursseihin
Tekoälybuumi jatkuu vuonna 2025, mutta sijoittajien on oltava tarkkana. Tekoälyosakkeisiin kohdistuu korkeat odotukset, ja monet niistä on jo hinnoiteltu osakekursseihin sisään.
Indeksisijoittajankin on hyvä huomioida, että maailman suurimmat yhtiöt ovat pitkälti amerikkalaisia teknologiayhtiöitä, joilla on osakeindekseissä merkittävä painoarvo. Näiden yhtiöiden kompuroiminen näkyisi sijoittajien salkuissa vahvasti.
Sijoittajien kannattaa keskittyä yrityksiin, jotka pystyvät hyödyntämään tekoälyä konkreettisella tavalla ja luomaan uusia tulonlähteitä. Lisäksi kannattaa seurata uusia teknologioita ja innovaatioita, jotka voivat mullistaa markkinoita ja tarjota uusia sijoitusmahdollisuuksia.
4. Länsimaiden ikääntyvän keskiluokan hyvinvointi
Länsimaiden ikääntyvä keskiluokka ja heidän hyvinvointinsa tulevat olemaan keskeisiä teemoja vuonna 2025. Lääketeollisuus pyrkii keksimään yhä uusia ratkaisuja, kuten laihdutuslääkkeitä ja hyvinvointipalveluja, jotka vastaavat tämän väestöryhmän tarpeisiin.
Sijoittajien kannattaa kiinnittää huomiota yrityksiin, jotka ovat eturintamassa näiden ratkaisujen kehittämisessä ja tarjoamisessa. Terveydenhuolto ja hyvinvointipalvelut ovat kasvavia markkinoita, jotka voivat tarjota vakaita tuottoja pitkällä aikavälillä.
5. Korot, inflaatio ja talouskasvu
Vuodesta 2025 odotetaan maailmantalouteen kasvuvuotta. Suomessakin talouskasvu elpyy ja taantumasta siirrytään eteenpäin hitaan kasvun aikaan. Taloussyklin muutos tukee kotimaisia teollisuusyhtiöitä, joiden toiminta on pitkälti maailman talouskasvusta riippuvaista.
Inflaatio on saatu hallintaan ja keskeiset keskuspankit ovat laskeneet ohjauskorkoja. Koronlaskut jatkuvat. Euroopan keskuspankin voimakkaampien koronlaskujen seurauksena dollari on vahvistunut euroa vastaan. Heikko euro tuo eurooppalaisille vientiyrityksille edun niiden kilpaillessa amerikkalaisyhtiöiden kanssa maailmanmarkkinoilla.