Sähkön kysynnän ja tarjonnan kireän tasapainon vuoksi pörssisähkön hinta oli tiistaina lähellä nousta lähes neljään euroon kilowattitunnilta.
Suomessa sähkön tarjonnan ja kysynnän tasapaino on kireä koko kuluvan viikon ja tukkuhinnan nousu voimassa olevaan hintakattoon neljä euroa kilowattitunnilta (sisältäen arvonlisäveron 0 prosenttia) on lähellä. Jos kulutus olisi ollut vain 500 megawattia enemmän, tai vastaavasti samankokoinen tuotantolaitos puuttuisi tarjonnasta, olisi sähkön tukkuhinta Suomessa noussut tänään neljään euroon kilowattitunnilta.
Sähköyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhun mukaan kyseessä oleva marginaali ennen hinnan nousua kattohintaan on erittäin pieni, ja siksi kaikkien suomalaisten osallistuminen sähkön säästöön on hyvin tärkeää.
– Esimerkiksi julkisuudessa esillä olleen Meri-Porin voimalaitoksen sähköntuotantoteho on reilu 500 megawattia. Suomen Datahubin mukaan Suomessa on noin 3,8 miljoonaa sähkösopimusta. Jos esimerkiksi haluaisimme Suomen sähköjärjestelmän kestävän Meri-Porin pitkäaikaisen vikaantumisen ja silti välttää riskin hinnan nousemisesta kattohintaan, tulisi jokaisen sopimuksenhaltijan vähentää sähkönkäyttöä samalla ajalla keskimäärin noin 130 wattia, Keski-Karhu muistuttaa tiedotteessa.
Jos kaikki osallistuvat sähkön säästöön, hinnannousun torjuminen on mahdollista
Kyseessä on tavalliselle sähkön käyttäjälle hyvin pieni kulutuksen muutos. Esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksen tai auton lämmittämisen vähentämisellä, tai Moccamasterilla kahvin keittämättä jättämisellä kulutushuipputuntien aikana saadaan tämän kokoluokan säästöjä.
Myös esimerkiksi viihde-elektroniikan käyttöä voi vähentää, ja kylmälaitteita säätää hieman pienemmälle.
– Jos kaikki suomalaiset osallistuvat sähkön säästöön, ei hinnannousun torjuminen ole ollenkaan mahdoton tehtävä. Tämän vuoksi on tärkeää, että tieto sähkön tarjonnan niukkuudesta ja tarvittavien uhrausten pienuudesta saavuttaa kaikki sähkönkäyttäjät yrityksistä ja kunnista kotitalouksiin, Juha Keski-Karhu toteaa.
Tilanne on Suomessa pohjoismaisittain kaikkein kirein. Suomen hinta-alueelta puuttuu vallitsevissa sääoloissa jatkuvasti noin 2000 megawattia tuotantoa verrattuna kulutukseen, ja tämä puuttuva sähkö saadaan sähkömarkkinoiden ansiosta Ruotsista, ja kireimmissä tilanteissa toivottavasti myös Virosta, mikä on tietenkin ylikansallisten sähkömarkkinoiden alkuperäinen tarkoituskin.
– Mikäli sähkön tuontimahdollisuudet häiriintyvät kireillä pakkasilla, on mahdollista, että sähköä ei enää riitä kaikkiin haluttuihin käyttötarkoituksiin, ja Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnistää kiertävät sähkökatkot. Näiden todennäköisyyttä voidaan pienentää kaikkien sähkönkäyttäjien toimesta siten, että sähköä käytettäisiin vapaaehtoisesti mahdollisimman vähän. Vapaaehtoinen sähkön säästäminen on paljon parempi vaihtoehto kuin kiertävät sähkökatkot, minkä lisäksi sähkönsäästö alentaa sähkön hintaa ja vähentää CO2-päästöjä, Keski-Karhu painottaa.