Yhdysvaltain S&P 500 -osakeindeksi on noussut vuoden alusta noin 25 prosenttia. Kuvassa osakevälittäjä New Yorkin pörssissä. AFP / LEHTIKUVA / SPENCER PLATT

Pörssissä synkeä sijoitusvuosi, kolmesta kultaisesta säännöstä muistutetaan

Helsingin pörssistä ei löydy tekoäly- tai it-yhtiöitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin pörssissä on ollut tänä vuonna synkeä sijoitusvuosi: OMX Helsinki -osakeindeksi on laskenut yli 7 prosenttia.

Samaan aikaan 600 suurimman eurooppalaisen yhtiön kurssikehitystä kuvaava STOXX 600 -indeksi on noussut runsaat viisi prosenttia. Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovat nousseet selvästi enemmän: 500 suurimman yhtiön kurssikehitystä kuvaava S&P 500 on kiivennyt vuoden alusta peräti 25 prosenttia.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus löytää useampia selityksiä Helsingin pörssin heikkoon kehitykseen. Hänen mukaansa taustalla on muun muassa erilainen markkinarakenne.

– Helsingin pörssistä ei löydy tekoäly- tai it-yhtiöitä eli niitä, jotka ovat olleet keskeisessä roolissa tämän vuoden kurssinousussa etenkin Yhdysvalloissa, Brotherus perustelee Yrittäjien sivuilla julkaistussa artikkelissa.

Brotheruksen mukaan it-yhtiöihin liittyy ”voittaja vie kaiken” -periaate, joka ei pelaa suomalaisten yhtiöiden pussiin.

– It-bisneksessä saman tuotteen voi siirtää laajasti kaikille markkina-alueille, jolloin keskeistä on, että yhtiö on riittävän iso. Suomen pörssi ei ole riittävän iso keräämään tarvittavia pääomia, jolloin isot it-yhtiöt keskittyvät Yhdysvaltain markkinoille. Osasyy Helsingin pörssin heikommasta kehityksestä liittyy Yhdysvaltain pörssin it-painoon. Toisaalta kotimaiseen pörssiimme liittyy yhtiökohtaisia kysymyksiä siitä, miten Nokia, Neste ja muut pörssin kehityksen kannalta oleellisen tärkeät yhtiöt pärjäävät, pääekonomisti arvioi.

Suomen talouden odotetaan kääntyvän maltilliseen kasvuun ensi vuonna. Ennusteet liikkuvat 1–1,5 prosentin bruttokansantuotteen kasvussa.

Brotheruksen mukaan Helsingin pörssi ei ole perinteisesti ollut kovinkaan hyvä ennustemittari Suomen bruttokansantuotteen kehityksestä, koska merkittävä osa isojen pörssiyhtiöiden tuloksesta on peräisin Suomen rajojen ulkopuolelta.

Ekonomisti kehottaa pitämään mielessä sijoittamisen kultaiset säännöt.

– Se tarkoittaa riittävää hajauttamista muihin omaisuusluokkiin. Jättäisin pienen siivun myös korkopapereihin. Lisäksi tarvitaan pitkäjänteisyyttä, koska tempoilulla on tyypillisesti huonoja vaikutuksia salkun tuottoon. On myös hyvä kiinnittää huomiota sijoitusten kuluihin, Brotherus muistuttaa.

Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden nousutrendi on ollut pitkälti teknologiayhtiöiden ansiota. Tähän joukkoon kuuluvat myös tekoälyyn keskittyvät yhtiöt.

Tammikuussa presidentin virkaan astuva Donald Trump on edelleen iso kysymysmerkki myös osakemarkkinoiden kannalta. Valinnan varmistuttua Yhdysvaltain osakemarkkinat kääntyivät voimakkaaseen nousuun.

– Se kertoi siitä, että huolet yritysverotuksen korottamisesta pyyhkiytyivät pois. Toisaalta Euroopassa ja Suomessa toimivien vientiyritysten kurssit laskivat, koska riski maailmanlaajuisesta kauppasodasta ja tuontitulleista kasvoi. Tällä hetkellä osakekurssit perustuvat nykyisiin arvioihin tulleista. Voi olla, että tulleja ei tule lainkaan, tai ne eivät koske kaikkia maita. On myös suuri epävarmuus sitä, reagoiko Eurooppa vastatulleilla.

Brotherus muistuttaa, että Trumpiin liittyvä epävarmuus on erityisen suuri Suomen kaltaiselle pienelle avotaloudelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)