Potilasvahingoista maksettavat korvaukset ovat vuosittain kymmeniä miljoonia euroja, mutta tosiasialliset kulut yhteiskunnalle ovat moninkertaiset. Kansainvälisten tutkimusten perusteella terveydenhoitoon liittyviä haittatapahtumia aiheutuu yli kymmenessä prosentissa terveyden- ja sairaanhoidon hoitojaksoista.
Suomessa erilaisten vahinkojen korjaamiseen on arvioitu kaikkinensa kuluvan vuositasolla jopa miljardi euroa.
– Potilasvahingoista maksetaan korvauksia potilaille vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu kaikista kustannuksista, sillä yhteiskunnalle aiheutuu lisäksi erilaisia kuluja muun muassa virheiden korjaamisesta. On myös huomattava, että kaikkia haittatapahtumia ei korvata potilasvakuutusjärjestelmän kautta, Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi muistuttaa.
Potilasvahinkojen ennaltaehkäisy on tärkeää erityisesti inhimillisestä, mutta myös taloudellisesta näkökulmasta. Potilasvakuutuskeskus pyrkii osaltaan parantamaan potilasturvallisuutta ja hoidon laatua. PVK:lle on kertynyt potilasvahinkoilmoituksista ja niiden ratkaisuista laaja aineisto, joka tarjoaa terveydenhuollolle arvokasta tietoa hoitokäytäntöjen kehittämiseksi.
Potilasvakuutuskeskus analysoi ja tunnistaa potilasvahinkoaineistosta tyypillisiä ongelmakohtia ja kehitystarpeita.
Aineistoa hyödynnetään esimerkiksi koulutusmateriaaleissa ja raporteissa, joissa nostetaan esiin yleisiä potilasturvallisuuden sudenkuoppia sekä annetaan konkreettisia ehdotuksia niiden välttämiseksi. PVK:n tavoitteena on vahinkojen vähentäminen ja turvallisen hoidon edistäminen kaikille potilaille Suomessa.
– Potilasvahinkoaineisto antaa kattavan kuvan potilasturvallisuudesta ja terveydenhuollon laadusta kansallisella tasolla. Tiedon avulla voidaan tunnistaa heikkouksia, kehittää toimintamalleja ja parantaa hoidon laatua. On olennaista, että vahingoista opitaan ja niistä keskustellaan avoimesti rakentavassa hengessä, Tolvi korostaa.
Potilasvakuutuskeskus tarjoaa työkaluja terveydenhuollon ammattilaisten tueksi. Esimerkiksi Potilasvahinkoportti-verkkopalvelu mahdollistaa hyvinvointialueiden potilasturvallisuuden asiantuntijoille omien vahinkotilastojen tutkimisen ja analysoinnin.
Potilasvakuutuskeskuksen tekemien korvauspäätösten avulla terveydenhuollon yksiköt voivat kehittää toimintatapojaan ja oppia vahingoista syyllistämättä, mutta tehokkaasti toimintaa parantaen.