Puolustusvoimien pääesikunnan koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Manu Tuominen kertoo Ilta-Sanomille, että Puolustusvoimissa koulutus tulee muuttumaan, mikäli eduskunta päättää irtaantua Ottawan miinasopimuksesta.
Koulutuksellinen uudistus ei ole Tuomisen mukaan merkittävän suuri.
– En pidä dramaattisena muutoksena koulutuksen sisältöä. Jalkaväkimiinat kyetään kouluttamaan varusmiehille esimerkiksi ammuntojen yhteydessä rastikoulutuksella. Jos nykyään koulutamme kirveen ja sahan käyttöä, niin siinä voi jatkossa olla miina-asennus yhtenä rastikoulutuksena, Tuominen toteaa IS:lle.
Jalkaväkimiinojen palauttamisen vaikutus on suurempi kuitenkin strategisella tasolla. Tuomisen mukaan jo nyt tiettyjen alueiden käyttöä taistelussa voidaan vaikeuttaa esimerkiksi viuhka- tai panssarimiinoilla.
Yhtenä strategisena elementtinä on miinojen psykologinen vaikutus.
– Se strateginen lisä on se varovaisuus, jonka vastustaja tietää, että siellä voi olla miinoja. Ennen vanhaan puhuttiin miinakauhusta. Jos miinakauhu tulee, se rajoittaa vastustajan liikettä.
– Sotilas liikkuu paljon varovaisemmin, jos se tietää, että jollakin alueella on miinoja, Tuominen sanoo Ilta-Sanomille.