Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, Turun yliopiston taloustieteen professori Jouko Vilmunen arvioi Iltalehdelle kolmen suurimman puolueen talouspoliittisten ohjelmien sisältöä. Vilmusen mukaan paras talouspoliittinen ohjelma löytyy kokoomukselta, koska siinä on pureuduttu eniten yksityiskohtiin.
Huonoin ohjelma hänen mielestään on perussuomalaisilla, koska ohjelma keskittyy liikaa kuvaamaan ennakkoluuloja eri asioita kohtaan.
– Erityisesti SDP:n ja perussuomalaisten vaaliohjelmissa ei täsmennetä sitä, mistä otettaisiin pois, jotta talous saadaan tasapainoon, Jouko VIlmunen sanoo IL:lle.
Kokoomuksen ohjelmassa keskeisinä tavoitteina ovat muun muassa valtiontalouden sopeuttaminen, työllisyyden kasvattaminen, talouskasvun vauhdittaminen ja kokonaisveroasteen laskeminen. Sopeutustavoite on Vilmusen mukaan linjassa valtiovarainministeriön ja talouden arviointineuvoston kanssa.
Myös PS tavoittelee sopeutustoimia, joskin paljon pienempiä. PS leikkaisi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikilta hallinnonaloilta 2–4 prosenttia.
– Kuka näitä leikkaustoimia valvoo, kun jokainen ministeriö puolustaa omia määrärahojaan. Ruotsissa ja Tanskassa julkisen sektorin menokuri on pantu lakiin, mutta Suomessa kehyksiä rikotaan, koska leikkaukset ovat neuvottelukysymys. Hyvä jos tällä Suomen mallilla päästäisiin edes kahteen prosenttiin, Vilmunen sanoo.
Vilmusen mukaan perussuomalaisten sopeutukset eivät ole tarpeeksi suuria yhdelle vaalikaudelle, vaan suuruusluokan pitäisi olla noin 6 miljardia euroa.
Pääministeripuolue SDP:n vaaliohjelmassa puhutaan myös sopeuttamisesta, mutta Vilmusen mukaan ohjelma jää ”hämäräksi”. Kahden prosentin talouskasvun tavoitetta professori pitää kunnianhimoisena.
– Mistä löydetään tulot, ja toisaalta kun menoja halutaan leikata vain vähän, niin mistä nämä budjettivaikutukset tulevat. Ne eivät varmasti löydy pelkästään työllisyyden ja tuottavuuden kasvusta, se on ihan saletti, Vilmunen kommentoi IL:lle.
Professori antaa kokoomuksen ohjelmalle kouluarvosanan 7,5, SDP:lle 6 ja PS:lle 5.
– Vaikka joku leikkaus ja säästötoimi saattaakin nyt kirpaista ja osua omalle kohdalle, on syytä huomioida, että jos sitä toimenpidettä ei nyt tehdä, voidaan tulevaisuudessa joutua leikkaamaan paljon rajummin.