Asunnon sijaintia on yleensä arvotettu sen perusteella, että kuinka nopeasti sieltä pääsee keskustaan. Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara kertoo Helsingin Sanomille, että käsitys hyvästä sijainnista on nyt muuttumassa pääkaupunkiseudulla.
Keskustassa hyvästä sijainnista kertovat muun muassa alueen arvostettu asuntokanta sekä kulttuurilaitosten ja meren läheisyys.
– Kun mennään keskustan ulkopuolelle, kysymys sijainnista on hirveän paljon monimutkaisempi, Vaattovaara toteaa.
Professori kertoo, että nyt Helsingin tuleekin löytää uusia, hyviä sijaintikohteita keskustan ulkopuolelta, tai kaupungin tavoite kahdesta miljoonasta asukkaasta jää tutkimusten mukaan haaveeksi.
– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että Helsinki kasvaa seudullisesti – kuten kaikki eurooppalaiset metropolit, hän toteaa.
Myös Aalto-yliopiston kaupunkikehityksen ja -mallintamisen professori Anssi Joutsiniemi toteaa, että etäisyys keskustaan merkitsee koko ajan vähemmän varsinkin niille, joiden työpaikka ei sijaitse siellä.
Ennen keskustaan piti päästä esimerkiksi ostosten vuoksi, mutta nykyisin ne hoituvat internetin välityksellä tai keskustan ulkopuolella sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Myös koronaviruspandemian myötä yleistynyt etätyö tekee osaltaan kauempana keskustasta asumisesta houkuttelevaa.
– Nousevatko Porvoo tai muut seudun ulkopuoliset paikat pikkukaupunkien renessanssihengessä Ruotsin, Irlannin ja Englannin tavoin? Onko meille syntymässä jotain sellaista, kun saavutettavuus paranee? Vaattovaara pohtii.