Koronapandemiaa ja sen toimenpiteitä tulisi jälkiarvioida, sanoo Turun yliopiston julkisoikeuden professori Janne Salminen.
– Kriisitoimet tarkoittivat perusoikeuspoikkeuksia ja uudenlaisia rajoituksia sekä valtioelinten ja hallinnon toimia vaikeassa tilanteessa. Kriisin jälkeenkin toimilla voi olla vaikutuksia, Salminen kirjoittaa Turun Sanomien mielipidekirjoituksessa.
Salmisen mukaan ennaltaehkäisytyö ja varautuminen jäävät usein huomioimatta. Hän myös muistuttaa, että kriisinhoito on valtionhallinnolle hyvinkin epäkiitollinen tehtävä.
– Kriisitoimien välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta on hankala arvioida. Lisäksi kriisissä päätöksenteolta edellytetään usein ripeyttä, Salminen sanoo.
Kriisin aikana arviointi liittyy usein ajankohtaisiin vaihtuviin tilanteisiin ja saattaa olla jopa päiväkohtaista. Salmisen mukaan covid-19-pandemiasta tulisikin suorittaa jälkikäiteinen laajempi arviointi.
– Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on pandemiasta tehty laajat viralliset selvitykset, Salminen toteaa.
Kriisin jälkiarvioinnilla on Salmisen mukaan merkitystä muun muassa julkisen vallankäytön näkökulmasta, sekä jälkikäteisen kontrollin ja vastuun kannalta. Arviointi myös tarjoaa mahdollisuuden yhteiskunnan kriisinkestävyyden parantamiseen.
– Erityisesti pitkäkestoisen kriisin erilaiset vaiheet sekä eri toimet niissä ja toimiin vaikuttaneet tekijät on dokumentoitava huolellisesti, Salminen kirjoittaa.
– Kriisin syitä, kriisitoimia ja kriisin seurauksia on tarkasteltava osana jälkiarviota. Niin syyt ja niiden monitahoisuus, kriisitoimet yksityisten suojelemiseksi, vahinkojen rajoittamiseksi ja kompensoimiseksi kuin kriisin seuraukset on otettava tarkasteluun, hän jatkaa.
Koronakriisin opetuksia käsittelevän tutkimushankkeen toteuttaminen on kirjattu myös Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmaan.
– Onkin tärkeää, että osana yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistavia toimia pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman mukaan Suomessa toteutetaan koronakriisistä tutkimushanke, jossa käsitellään ainakin kriisin johtamista, varautumista ja perusoikeusrajoituksia, Salminen korostaa.