Ukrainan tykistöisku tuhosi Venäjän raketinheittimiä, komentoajoneuvon ja ammusvaraston Hersonin alueella. / Defence U

Professori: Kremlin suurin pelko on nöyryytys taistelukentällä

Valtionmedian propagandassa kansalliseen nöyryytykseen liittyvät teemat ovat jatkuvasti esillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Osa venäläisten matkailijoiden viisumikieltoa vastustaneista tahoista on vedonnut siihen, että muutos vahingoittaisi myös presidentti Vladimir Putinin poliittisia vastustajia.

Johns Hopkinsin yliopiston professori Eugene Finkel arvioi kiellon mahdollisesti lisäävän presidentin kannatusta tavallisen kansan parissa. Hänen mukaansa on silti merkillepantavaa, kuinka paljon raivoa ja ahdistusta esitys on herättänyt maan eliitin keskuudessa. Monet heistä olivat siirtäneet suuren osan varallisuudestaan länsimaisiin kiinteistöihin ja pankkeihin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Se siis voi auttaa Putinia. Mutta miksi Venäjän propagandassa ja eliitin keskuudessa on menty täysin sekaisin tämän aiheen tiimoilta, Finkel kysyy Twitterissä.

Kylmään sotaan erikoistuneen historioitsijan, professori Sergey Radchenkon mukaan Kremlin propagandakone on hyödyntänyt viime vuosina taitavasti nöyryytykseen liittyviä narratiiveja. Myös esimerkiksi Kiinan kommunistipuolueen retoriikassa kansallisen nöyryytyksen teemat ovat olleet esillä jo vuodesta 1949.

– Heidän argumenttinsa menee jotenkin näin: länsi ei vihaa Venäjää heidän tekojensa vaan heidän itsensä vuoksi, professori toteaa.

Hänen mukaansa valtionmedian propagandassa väitetään, että eurooppalaiset vihaavat niin kansallismielisiä kuin länsimielisiäkin venäläisiä ja yrittävät nöyryyttää heitä viisumikysymyksen kautta.

– Näin ollen ainoa turvasi tässä maailmassa on oma hallituksesi, Sergey Radchenko kuvailee propagandan välittämää viestiä.

Viisumikielto ei välttämättä vaikuttaisi eliitin Eurooppa-matkoihin, sillä monilla heistä on kaksoiskansalaisuus tai pysyvä oleskelulupa EU-alueella. Professorin mukaan viimeaikaiset takaiskut Ukrainan sodassa voivat tarkoittaa, että nöyryytyksen narratiivi kääntyy Kremliä itseään vastaan ja horjuttaa Vladimir Putinin valta-asemaa.

– Vladimir Putinin hallinto kukoistaa silloin, kun se pystyy hyödyntämään Venäjän väitettyä ”nöyryytystä” Euroopan ja laajemmin muiden länsimaiden toimesta. Hallinto pelkää eniten Ukrainan aiheuttamaa nöyryytystä taistelukentällä, sillä se kumoaisi Putinin luoman myytin Venäjän mahtavuudesta, Sergey Radchenko sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS