Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvasen mukaan toisen koiran tappaneelle koiralle ei välttämättä tapahdu mitään, eikä sen omistaja ole välttämättä rikosoikeudellisessa vastuussa, kertoo MTV.
Tolvasen mukaan päätöksen koiran tappamisesta voi tehdä tuomioistuin, ja se koskee vain määrättyjä tilanteita. Jos henkilö tuomitaan eläimen vartioimatta jättämisestä, voidaan eläin vaarallisuutensa vuoksi määrätä tapettavaksi.
Rikosnimike viittaa kuitenkin juuri ihmiselle vaaralliseen eläimeen. Se myös edellyttää, että koiran omistaja on ymmärtänyt eläimen olevan vaarallinen esimerkiksi sen aiemman toiminnan vuoksi. Yllättävä hyökkäys toisen koiran kimppuun ei siis välttämättä johda tuomioon eläimen vartioimatta jättämisestä.
Koira voidaan määrätä myös rikoksentekovälineenä menetettäväksi ja lopetettavaksi. Tämä koskee kuitenkin tilanteita, joissa henkilö on tarkoituksella ja tahallaan käyttänyt koiraa rikoksen tekemiseen.
Oikeudellisessa mielessä koiraa pidetään esineenä, ja sen vahingoittamista tai kuolemaa voitaisiin pitää vahingontekona. Vahingonteko edellyttää kuitenkin tahallisuutta, joten koiran omistajaa ei voi siitä tuomita, jos kyse on huolimattomuudesta tai vahingosta.
Koiran hyökätessä ihmisen kimppuun tilanne on toinen, sillä esimerkiksi vammantuottamuksessa riittää tekijän, eli esimerkiksi koiraa ulkoiluttaneen ihmisen, huolimattomuus tuomioon.
Tolvanen muistuttaa kuitenkin, että vaikka rikosoikeudellista vastuuta ei syntyisi, voi hyökänneen koiran huolimaton ulkoiluttaja olla vahingonkorvauslain mukaisesti vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.
– Itse pyrkisin hoitamaan asian rikossovittelun kautta, koska se on maksutonta. Tämä olisi aika tyypillinen rikossovitteluun sopiva tapaus, Tolvanen kommentoi.
Tolvanen muistuttaa, että koiran hyökätessä ihmisen tai lemmikin kimppuun on ihminen oikeutettu tarpeellisin voimakeinoin puolustamaan omaa tai toisen terveyttä ja omaisuutta. Eläimen kimppuun hyökänneen koiran voi väkivalloin ja jopa ääritapauksessa tappamalla pysäyttää.
Ihmiselle vaarallinen koira voidaan myös oikeuden päätöksellä määrätä tapettavaksi. Tolvanen nostaa esille korkeimman oikeuden käsittelemän tapauksen, jossa koira oli kahdesti hyökännyt ihmisen kimppuun.
Korkeimman oikeuden mielestä omistaja ei ollut ryhtynyt käytettävissään oleviin toimiin vaarallisuuden vähentämiseksi. Sen takia koira voidaan vaaran poistamiseksi tappaa.