Suomeen on syntymässä sähkötupakan ja nikotiinipussien myötä uusi nikotiiniaddiktoitunut sukupolvi, varoittaa professori, lääketieteen tohtori Martti Vastamäki Turun Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.
Pitkään nikotiinin käyttö oli laskusuuntaista. Pari vuotta sitten 11 prosenttia väestöstä tupakoi säännöllisesti, 14-20 vuotiaista vain viisi prosenttia.
– Nyt Suomi on kuitenkin menossa vinhaa vauhtia huonompaan suuntaan, Vastamäki varoittaa.
Huono suunta johtuu Vastamäen mukaan tupakkateollisuudesta, joka toi perinteisen tupakan tilalle sähkötupakan ja nikotiinipussit. Näiden vaarattomuus on hänen mielestään pelkkä mielikuva. Professori muistuttaa nikotiinin olevan yleisesti äärimmäisen koukuttavaa.
Tilastot näyttävätkin karuilta. Kasi- ja ysiluokkalaisista joka kymmenes käyttää päivittäin tupakkatuotetta tai sähkötupakkaa. Nuorimmat käyttäjät ovat kymmenvuotiaita. Ammattikoulussa sähkötupakkaa käyttää säännöllisesti 20 prosenttia.
Markkinoille on myös tullut metyylinikotiinituotteita, jotka ovat jopa kuusi kertaa perinteisiä nikotiinituotteita addiktoivampia. Se ei helpota tilannetta.
Vastamäki varoittaa, että Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa sähkötupakasta on löytynyt muun muassa myrkyllistä glyserolia, syöpäriskiä lisäävää nikotiinia sekä kuparia, sinkkiä, lyijyä ja muita raskasmetalleja.
– Vuosikymmeniä sitten maantien vierestä ei voinut poimia mansikoita, kun niissä oli lyijyä, Vastamäki kertoo.
– Nyt sen sijaan annetaan koululastemme vapettaa ja käyttää nikotiinipusseja ilman rajoja.
Lisäksi sähkötupakointi aiheuttaa äkillisiä keuhkovaurioita, jossa käyttäjästä tulee Vastamäen mukaan ”kuin kala kuivalla maalla”.
Koska lainsäädäntö ei kiellä alaikäisiltä sähkötupakan hallussapitoa, on myös koulujen vaikea puuttua käyttöön.
– Suomeen on kasvamassa uusi nikotiiniaddikti sukupolvi, Vastamäki harmittelee.
Professori kehottaakin vanhempia puhumaan nikotiinin käytöstä lapsille.
– Muistakaa myös, että koululaisen ripsiväri, huulipuikko tai värikäs karkkiaski voikin olla vape. Tämä ei ole leikin asia, Vastamäki päättää.