Kiinan viranomaisten on väitetty estäneen tutkijoilta pääsyn moniin laboratorio- ja potilastietoihin, joilla voisi olla merkitystä koronaviruspandemian alkuperän selvittämisessä.
Viruksen uskotaan levinneen Wuhanissa sijaitsevalta eläintorilta ja kiertäneen mahdollisesti jo syksyllä 2019. Osa tutkijoista kannattaa teoriaa, jonka mukaan tauti olisi päässyt vahingossa pakoon lähellä sijaitsevasta virustutkimuslaitoksesta, jossa tutkittiin lepakoissa esiintyviä koronaviruskantoja.
New York Times -lehden mukaan monet kiinalaistutkijat ovat joutuneet vetämään takaisin aihetta koskevia tutkimuksiaan ja poistamaan tietojaan. Kommunistihallinnon painostus on heikentänyt pyrkimyksiä ymmärtää viruksen kehittymistä ja alkuperää.
Floridan yliopiston professori Ira Longini osallistui pandemian alkuvaiheessa julkaistuun tutkimukseen, joka tehtiin yhteistyössä kiinalaistutkijoiden kanssa. Siinä arvioitiin viruksen nopeaa leviämistä ja taudin aiheuttamaa kuolleisuutta. Julkaisu vedettiin takaisin muutamaa päivää myöhemmin Kiinan terveysviranomaisten vaatimuksesta.
Professorin mukaan pandemian alkuperää koskevien tietojen saaminen Kiinasta oli erittäin vaikeaa.
– Niin paljon asioita peiteltiin, ja niin paljon piilotettiin, Ira Longini sanoo New York Timesille.
Kiinan hallituksen sensuuri on paljastunut aiemmin tiedettyäkin laajemmaksi. Sen kohteeksi ovat joutuneet monet kansainväliset tiedejulkaisut ja tieteelliset tietokannat.
Monet kiinalaistutkijat ovat painostuksen alla vetäneet pois geneettisiä sekvensointitietoja ja muuttaneet tärkeitä tietoja julkaisuistaan. Tietojen vääristelyn arvioidaan vaikuttaneen myös Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemiin tietoihin koronaviruksen alkuvaiheen leviämisestä.