Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusilla ravitsemussuosituksilla ohjataan suomalaisia kohti terveellisiä ja ympäristöystävällisiä ruokavalintoja.
Suositukset vähentää lihan ja lihatuotteiden syöntiä on aiheuttanut herkimmissä jopa tunteita, joita julkisuudessa on kuvailtu ”leikkeleraivoksi”.
Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinoja ja Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pohtivat Ylen Ykkösaamussa, että ”leikkeleraivo” on sukupuolittunut ja melko maskuliininen ilmiö. Sitä heidän mukaansa pönkitetään, kun mediassa nostetaan esille juuri lihaa syöviä miehiä.
– Kysytään, miltä tuntuu kun leikkeleet viedään teiltä, Jallinoja kuvailee Ylellä.
Lihansyönnin yhdistäminen maskuliinisuuteen on Fogelholmin mukaan perua vuosikymmenten takaa.
– Jos lukisi, mitä lehdissä on kirjoitettu viimeisen sadan vuoden aikana, niin kyllä media on myös pönkittänyt sitä, että miestä pitää hemmotella lihalla, Fogelholm sanoo Ylellä.