Euroopan parlamentin istunto Strasbourgissa. AFP / LEHTIKUVA / FREDERICK FLORIN

PS:n Teuvo Hakkarainen äänesti ainoana suomalaisena tyhjää Unkarista – näin hän perustelee

Mepin mukaan äänioikeuden vieminen olisi vaarallinen ennakkotapaus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan parlamentti ilmaisi torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa huolensa demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien jatkuvasta heikentymisestä Unkarissa.

EU-parlamentti pyytää Eurooppa-neuvostoa toteamaan, että Unkari loukkaa vakavasti ja jatkuvasti EU:n perusarvoja. Tämän myötä Unkarilta voitaisiin viedä äänioikeus EU:n sopimuksen 7. artiklan nojalla.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Päätöslauselma hyväksyttiin parlamentissa äänin 345-104. Tyhjiä ääniä annettiin 29.

Suomalaisista europararlamentaarikoista päätöslauselman hyväksymisen puolesta äänestivät Alviina Alametsä (vihr.), Heidi Hautala (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Elsi Katainen (kesk.), Silvia Modig (vas.), Ville Niinistö (vihr.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Petri Sarvamaa (kok.) ja Nils Torvalds (r.).

Äänestyksestä olivat poissa Miapetra Kumpula (sd.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) ja Henna Virkkunen (kok.).

Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen äänesti ainoana suomalaisena meppinä tyhjää.

– Äänestin tyhjää, sillä kysymys on liittovaltion kehityksestä ja epämääräisestä politisoitavissa olevasta oikeusvaltioperiaate-asetuksesta, mitä perussuomalaiset ovat vastustaneet, Hakkarainen perustelee Verkkouutisille.

Perussuomalaiset kuuluu europarlamentissa konservatiiviseen ECR-ryhmään, jossa enemmistö äänesti päätöslauselmaa vastaan.

– Olisi vaarallista luoda ennakkotapaus sille, että jäsenmaan äänestysoikeus neuvostossa voidaan pidättää. Veto-oikeus neuvostossa on etenkin pienten jäsenmaiden turva, tyhjää äänestänyt Hakkarainen toteaa.

Päätöslauselmassaan europarlamentti tuomitsee myös Unkarin pääministeri Viktor Orbánin päätöksen estää EU:n monivuotisen rahoituskehyksen tarkistus ja sen sisältämä Ukraina-apu joulukuussa.

– Ukrainan tukea voidaan ja tulee jatkaa myös ilman Unkarin mukanaoloa, eli liittovaltiokehitystä ei tarvitse tämän takia edistää, Hakkarainen sanoo.

LUE MYÖS:
Suomalaismeppi aloitti laajat toimet Unkarin äänioikeuden viemiseksi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS