OP-pankin nimissä lähetetty huijaustekstiviesti älypuhelimessa, kuvattu Helsingissä 16. elokuuta 2024. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Puhelinhuijarit ohittavat Traficomin suojauksen

Viime syksynä voimaan tullut Traficomin määräys ei estä huijareita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Huijarit väärentävät sms-lähettäjätiedot näyttämään tutuilta, kuten pankkien tai muiden luotettujen yritysten ja viranomaisten nimiltä, kertoo Telemarkkinointiliitto tiedotteessa.

Huijauspuhelut ja -viestit lisääntyvät jatkuvasti, ja uusia huijaussoittoja tulee nyt myös Liechtensteinista (+423), Nigeriasta (+234) ja Malediiveilta (+960). Eniten huijaussoittoja tulee edelleen Puolasta (+48), Iso-Britanniasta (+44), Slovakiasta (+421), Tanskasta (+45), Ruotsista (+46) ja Norjasta (+47).

Huijausviestejä, jotka näyttävät nopealla vilkaisulla tulevan tunnetuilta lähettäjiltä, kuten ”OP Turva”, leviää yhä laajemmalle. Todellisuudessa nämä sms-lähettäjätiedot ovat huijareiden käyttämiä.

Viime syksynä käyttöön otettu Traficomin määräys, jonka tarkoituksena on suojata yritysten tekstiviestien lähettäjätunnukset, ei ole estänyt huijareita täysin. He ovat keksineet tapoja kiertää suojausta, esimerkiksi vaihtamalla yhden kirjaimen lähettäjätietoon, kuten ”MobiIePay”, jossa iso I korvaa pienen l-kirjaimen.

Traficomin määräyksellä pyritään suojaamaan virallisia organisaatioiden tekstiviestien lähettäjätunnuksia väärinkäytöksiltä, mutta suojaamattomat tunnukset ovat edelleen kenen tahansa käytettävissä.

Samantyyppistä huijaustaktiikkaa on havaittu myös puhelujen suuntanumeroissa. Huijarit käyttävät numeroita, jotka muistuttavat Suomen suuntanumeroa, kuten +385 (Kroatia), jonka voi helposti sekoittaa Suomen suuntanumeroon +358. Tämä voi saada monen vastaamaan puheluun epähuomiossa.

– Ensinnäkään kuluttajat eivät tunne kovin hyvin viime syksynä tullutta Traficomin SMS Sender ID -tunnusten suojaamista, joka on hyvää tarkoittava, mutta helposti kierrettävä. Kuluttajat eivät myöskään tyypillisesti tiedä yritysten virallisia lähettäjätietoja, joten ainoa toimiva suojautumiskeino on estää näitä viestejä saapumasta perille, sanoo Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Tehokkain tapa suojautua huijauksilta on estää ei-toivotut yhteydenotot kokonaan. Kilpi-sovellus tekee tämän automaattisesti älypuhelimessa ja estää tunnetuista huijauslähteistä tulevat puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit jo etukäteen. Näin huijaukset eivät pääse edes perille.

Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa voi nyt myös helposti tarkistaa ilmaiseksi, onko saapunut puhelu tai viesti peräisin huijarilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)