Puola haluaa tarjota sotilaskoulutuksen jokaiselle aikuiselle miehelle, kertoo Politico.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saanut Puolan panostamaan puolustukseensa. Maan puolustusbudjetti on noussut 4,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, ja nyt uusia asehankintoja halutaan täydentää uusilla sotilailla.
Puolan esivoimien pääesikunnan päällikkö Wieslaw Kukulan mukaan Puolalla ei ole strategista syvyyttä, kuten joillakin muilla Euroopan mailla.
– Olemme naapureita Venäjän federaation sekä sen liittolaisen Valko-Venäjän kanssa, eikä meillä ole puskuria itsemme ja heidän välissä. Meillä on vain rajallisesti aikaa valmistautua, Kukula selittää.
Pääministeri Donald Tusk ilmoitti aiemmin maaliskuussa, että asevoimien miesvahvuus kaksinkertaistetaan puoleen miljoonaan. Lisäksi reserviin aiotaan kouluttaa miljoonia sotilaita.
– Haluan, että meillä on vuoden loppuun mennessä valmiina järjestelmä, jossa jokainen aikuinen puolalaismies on koulutettu sotaa varten, Tusk kommentoi.
Sotilaskoulutus tulee kuitenkin olemaan vapaaehtoista. Niille, joilla ei ole aikaisempaa sotilaskoulutusta lainkaan, tarjolla tulee olemaan muutaman päivän peruskursseja. Kokeneemmille tarjolla on kertausharjoituksia, jossa terästetään esimerkiksi asejärjestelmien käyttötaitoja sekä ensihoitoa.
Kukulan mukaan tällä hetkellä haasteena on, että reserviläisten keski-ikä on noin 45 vuotta. Vuoteen 2026 mennessä reservissä pitäisikin olla 100 000 uutta sotilasta.
Pelkkä sotilaskoulutus ei kuitenkaan riitä. Koko yhteiskunta pitäisi saada valmistautumaan mahdolliseen kriisitilanteeseen.
Puolalaisista noin puolet kannattaa Tuskin esitystä, ja 39 prosenttia kertoo olevansa valmiita puolustamaan kotimaataan aseellisesti. Gallupien mukaan kaksi kolmaosaa puolalaisista jäisi sodan koettaessa maahan, ja vain kolmannes yrittäisi paeta.
Politicon haastattelema 37-vuotias Marek sanoi olevansa valmis käymään läpi sotilaskoulutuksen sekä tarvittaessa myös puolustamaan kotiaan.
Polttoainetta Marek saa inhosta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan.
– Tässä maassa olen ansainnut oman kotini, oman paikkani, oman turvallisen tilani, eikä yksikään venäläisp––iainen ota sitä pois minulta. He voivat painua sinne, mistä ovat tulleetkin, Marek linjaa.
Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä innokkaita. Nuorten puolalaisten kaupunkilaisten maanpuolustustahdossa on parantamisen varaa. Moni kokee, ettei ole saanut Puolalta riittävästi puolustaakseen sitä aseellisesti.
Esimerkiksi asuntojen korkeat hinnat ja korkeat korot ovat viime vuosina aiheuttaneet närää nuorten keskuudessa.
– Kiintymystäni maata kohtaan määrittävät maksamani verot sekä se, että se ei tarjoa minulle minkäänlaista mahdollisuutta perustaa perhettä kohtuullisissa oloissa, eräs nuori kommentoi.
Aika varautumiseen uhkaa kuitenkin loppua. Entinen pääesikunnan apulaispäällikkö, kenraali Leon Komornicki on varoittanut, että Venäjä vahvistaa parhaillaan asevoimiaan. Jos rauhaa ei saada aikaan ja Naton jakautuminen jatkuu, Venäjä hyökännee Baltian maihin lähitulevaisuudessa.
– Se voi tapahtua loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa. Hyökkäys on osa heidän suunnitelmaansa, Komornicki sanoo.
Puolan tykistö- ja ohjusjoukkojen entinen komentaja Jaroslaw Kraszewski taas pitää 100 000 uutta reserviläistä liian pienenä lukuna. Hänestä Puolan pitäisi ottaa käyttöön pakollinen asevelvollisuus, josta luovuttiin vuonna 2008.
– Olemme siirtyneet kulutusyhteiskunnan elämäntyyliin, demokratian iloihin ja ympäri maailmaa matkustamiseen ilman mitään ongelmia, Kraszewski kommentoi.
– Olemme unohtaneet, että jokaisella meistä olisi oltava perustiedot [sodankäynnistä].
Kukula kuitenkin uskoo, että varautuminen kannattaa. Hän sanoo, että asevoimien kasvattaminen toimii pelotteena Venäjää vastaan.
Hänen viestinsä onkin selvä: Kun Puola on riittävän vahva, ei Venäjä uskalla edes ajatella hyökkäämistä.