– Naton huippukokouksessa meidän on tehtävä päätös, jota Kiova on pyytänyt jo pitkään: suljettava ilmatila Ukrainan. Näin Venäjä ei pysty laukaisemaan ohjuksia Ukrainaan, eivätkä sen lentokoneet pysty lentämään Ukrainaan, kenraali, entinen Puolan armeijan komentaja Waldemar Skrzyczak sanoo Ukrinformin haastattelussa.
Hänen mukaansa, jos Venäjä jatkaa pommituksiaan, Naton on taattava Ukrainan ilmatilan turvallisuus ”lähettämällä ilmavoimansa Ukrainaan suojelemaan Ukrainan taivasta”. Hänen mukaansa Natolla on valmiudet taata tämä.
Toinen askel, hän sanoi, on varmistaa Mustanmeren turvallisuus.
– On tarpeen suorittaa Naton alaisuudessa operaatio Ukrainan merialueen raivaamiseksi miinoista ja sen jälkeen avata Ukrainan satamat. Samalla meidän on lähetettävä selkeä signaali Venäjälle: jos se tekee aggressiivisia lisätoimista tällä alueella, Nato lähettää joukkoja suojelemaan kumppaniaan, Skrzyczak toteaa.
Hän on vakuuttunut siitä, että Naton tulee taata turvallisuus Ukrainassa joukoillaan, mikä mahdollistaa maan jälleenrakentamisen ja kehittämisen.
Skrzyczak uskoo myös, että turvallisuustakuita Ukrainalle ei pitäisi antaa yksittäisten maiden, vaan Naton kokonaisuutena.
– Olen vakuuttunut siitä, että järjestön maiden jakaminen ryhmiin on kohtuutonta. Liitolla pitäisi olla yhtenäinen kanta, että tämän sotilasoperaation (jos sellainen perustetaan) tulee olla Naton lipun alla ja puolustusliiton tulee tarjota Ukrainalle turvallisuustakuut.
Skrzyczak pitää erittäin riskialttiina, jos vain muutama maa – kuten Puola, Romania ja Baltian maat – tekevät tämän. Kenraalin mukaan tämä antaa Vladimir Putinille argumentin, että hän ei ole sodassa Naton kanssa, mutta hänellä on yksittäisiä vihollisia Naton sisällä.
– Näin Venäjän diktaattorin skenaario toteutuu: Venäjää ei uhkaa koko allianssi, vaan Puola, josta hän on viime aikoina puhunut paljon ja Baltian maat.
Skrzyczak uskoo, että on tehtävä kaikki mahdollinen sen varmistamiseksi, että liittoutuma antaa Ukrainalle poliittiset, mutta ennen kaikkea sotilaalliset turvallisuustakuut Vilnan huippukokouksessa.
– Mielestäni tämä on realistista, ei ole tarvetta jakaa Natoa, Skrzyczak tiivisti.