Puolueissa ei innostuta mahdollisuudesta nostaa arvonlisäveroa osana talouden sopeuttamista. Hallituspuolueet tyrmäävät asian lähes yksiselitteisesti ja muista ryhmistä vain RKP:ssä olisi valmiutta harkita korotusta. Tämä selviää Verkkouutisten kyselystä eduskuntaryhmien puheenjohtajille.
Ryhmäjohtajilta kysyttiin sähköpostitse, Pitäisikö arvonlisäveron nostoa harkita yhtenä sopeuttamiskeinona kehysriihessä? Vastaukset kysymykseen saatiin kaikilta ryhmiltä paitsi SDP:ltä, josta viestitettiin puolueen ottavan yksityiskohtiin kantaa omassa kehyskannanotossaan.
Hallituspuolueissa ei innostuta arvonlisäveron korotuksesta. Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen painottaa, että arvonlisäveroa on viime vuosina jo nostettu erittäin paljon. Hän uskoo myös, että sen korotus merkitsisi käytännössä kokonaisveroasteen nousua, joka olisi talouden kannalta haitallista.
– Kyllä se (kokonaisveroaste) nousisi. Tai sitten täytyisi olla todella merkittäviä verojen alennuksia toisaalle, mutta niiden saaminen sosiaalisesti järkeviksi ei ole helppoa, koska arvonlisäveron korottaminen koskee suhteessa eniten perustarpeiden tyydyttäjiä, Vanhanen katsoo.
Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen korostaa hallitusohjelmassa sovittuja finanssipolitiikan reunaehtoja, joiden mukaan kokonaissopeutuksen määrä on neljä miljardia euroa tällä vaalikaudella eikä kokonaisveroaste saa nousta. Hän huomauttaa lisäksi, että ylipäänsä verotuksen kiristyminen haittaisi kilpailukykyä, talouskasvua ja työllisyyskehitystä ja siksi veronkorotuksia ”tulee välttää mahdollisimman pitkän”.
– Arvonlisäveron yleinen kanta on jo nyt Suomessa korkea. Sen nostaminen ilman kompensaatiota heikentäisi kuluttajien ostovoimaa sekä erityisesti kotimarkkinoista riippuvien palvelujen työllisyyttä, katsoo Satonen.
Kolmas hallituspuolue perussuomalaiset tyrmää arvonlisäveron korotuksen. Ryhmäjohtaja Sampo Terho katsoo, että ”kestävyysvajetta ei korjata verottamalla lisää”. Arvonlisäveroa ”ei pitäisi” nostaa.
– Arvonlisävero on tasavero, jonka korottaminen heikentäisi eniten pienituloisimpien väestöryhmien asemaa. Yleisemmälläkin tasolla se vähentäisi kotimaista kulutusta ja siten hidastaisi talouden elpymistä, Terho näkee.
RKP: Työn verotusta alas
Oppositiopuolueista vain RKP:ssä olisi valmiutta pohtia arvonlisäveron korotusta.
– Voidaan harkita, mutta kokonaisveroaste ei saa nousta. Vaihtoehtobudjetissamme esitimme, että korotetaan kaikkien arvonlisäveroluokkien veroa 0,5 prosentilla ja samalla vähennetään työn verotusta yhdellä prosenttiyksiköllä kolmessa alimmassa palkkaluokassa ja puolella prosenttiyksiköllä korkeimmassa palkkaluokassa, ryhmäjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo.
Kristillisdemokraatit sen sijaan tyrmää arvonlisäveron korotuksen:
– Ei. Suomessa on jo suhteellisen korkea arvonlisäverotus, joka haittaa yritystoimintaa ja työllisyyttä, perustelee ryhmäjohtaja Peter Östman. Hän katsoo lisäksi, että vero kohdistuu ”suhteessa voimakkaimmin pienituloisiin”.
Tätä painottaa myös vasemmistoliitto:
– Vasemmistoliitto ei kannata arvonlisäveron nostamista. Arvonlisäveron nostaminen siirtyy suoraan kuluttajahintoihin ja se heikentää entisestään jo heikkoa ostovoimaa. Arvonlisävero on tasavero eli sen korotuksesta kärsivät pieni- ja keskituloiset suhteessa enemmän kuin hyvätuloiset, katsoo ryhmäjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.
Vihreistä arvioidaan, että ”tämän vaalikauden aikana ei ole perusteltua leikata tai kiristää verotusta enää enempää”.
Puolueen mielestä julkisen talouden sopeuttamiseen tulisi käyttää kaksi vaalikautta. Arvonlisäveron korotus ”ei ole ajankohtainen” ja se heikentäisi puolueen mielestä jo valmiiksi leikkausten kohteeksi joutuneiden pienituloisten ostovoimaa.
– Veronkorotus on hyväksyttävissä vain, jos se hyvitetään heille erikseen muun muassa kohdistamalla osa verotuotosta tulonsiirtojen korottamiseen vastaavasti, katsoo ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen.