Puolustusvoimain komentajan Janne Jaakkolan mukaan on selvää, että Euroopan pitää kehittää nopeammin omaa yhteistä puolustustaan.
– Suomelta, kuten muiltakin Euroopan mailta odotetaan nyt paljon. Suomella on Euroopan pöytiin paljon annettavaa, Jaakkola sanoi maanantaina maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa.
Hänen mukaansa ennen sodankäynnin uhkaa käydään kognitiivista sodankäyntiä, joka tähtää tahdon murtamiseen. Jaakkolan mukaan Venäjän refleksiivisen kontrollin teoria on tästä esimerkki.
– Nykypäivää ovat vaikuttamisen nopeus, laajuus ja syvyys.
Tästä konkreettisena esimerkkinä on yhteiskunnan ja sen toimintojen digitalisoituminen. Jaakkolan mukaan internet yhdistää meitä, mutta samalla voi repiä meidät erilleen, jokaisen ollessa potentiaalinen vaikuttamisen kohde.
– Me emme mene verkkoon, me olemme siellä. Pääosin digitaalisessa toimintaympäristössä tapahtuvassa kognitiivisessa vaikuttamisessa hyödynnetään modernia teknologiaa. Algoritmeja, sosiaalista mediaa ja tekoälyä käytetään vahvistamaan ja levittämään väärää ja haitallista informaatiota. Vaikuttaminen voi perustua yksilöstä muokattuun profiiliin, tehden asiasta henkilökohtaista, Jaakkola totesi.
Jaakkola korosti, että nykyisessä yhteiskunnassa palomuuri haitalliselle informaatiolle on yksilön ymmärryksessä.
– Toivonkin, että kurssilaisilla on seuraavan lähes neljän viikon aikana pohtia tämäntyyppisen vaikuttamisen riskejä nykyisessä tilanteessa. Jos sotilaallisen voimankäytön ennaltaehkäisy ja pelote perustuvat olemassa olevaan sotilaalliseen kykyyn, tahtoon ja strategiseen kommunikaatioon, mitä tähän liittyviä riskejä voimmekaan nähdä digitaalisessa maailmassa?, Jaakkola sanoi.
Puheessaan puolustusvoimain komentaja korosti, että Suomen puolustus nojautuu neljään peruspilariin: vahvaan kansalliseen kykyyn, liittokunnan yhteiseen puolustukseen, syvenevään puolustusyhteistyöhön sekä kokonaisturvallisuuden ja kokonaismaanpuolustuksen periaatteisiin.
– Tämän nelikentän dynamiikan jatkuva hallinta on normaalia. Sumusta, paineesta ja kitkasta huolimatta laajemmat kiintopisteet eivät ole hävinneet minnekään, Jaakkola painotti.
LUE MYÖS:
Antti Häkkänen: Euroopalla on mahdollisuus ryhdistäytyä
Puolustusvoimien komentaja: Ukrainan sodan päättyminen ei ratkaise Venäjän uhkaa