Moskova on pyrkinyt jo pitkään tilkitsemään asevoimien valtavia tappioita Ukrainassa houkuttelemalla vapaaehtoisia aseisiin kasvavilla rahapalkkioilla.
Venäjältä tihkuneiden tietojen mukaan linja ei kuitenkaan ole enää toiminut kuten aiemmin eikä värväyskiintiöitä ole saatu täyttymään riittävän nopeasti. Tätä tukevat tiedot rajusti nousseista palkkioista.
Summat ovat venäläisten palkka- ja varallisuustaso huomioiden paikoin suorastaan järisyttäviä. Tässä yhteydessä on hyvä huomata, että värväyksen on kerrottu keskittyvän suurten kaupunkien ulkopuolelle. Venäjän syrjäseutujen väestö on järjestään kaupunkilaisia köyhempää.
Ukrainan sodan asiantuntijana tunnetuksi tullut sotatutkija Michael Kofman on jakanut X-palvelussa jutun alta löytyvän Evhen Istrebinin laatiman koosteen Venäjän eri alueilla sopimussotilaille maksettavista korvauksista. Korkeimmat kertakorvaukset värväytymisestä ovat jo kolmen miljoonan ruplan eli noin 30 000 euron luokkaa. Tällaisia summia maksetaan Ukrainan rajalla sijaitsevassa Belgorodissa ja Länsi-Siperian Hanti-Mansiassa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Moscow Timesin mukaan Belgorodin hallinto on ilmoittanut, että jättikorvaus maksetaan kenelle tahansa alueella värväytyvälle, vaikka hän olisikin kotoisin jostakin muualta.
Istrebinin koostamien lukujen mukaan palkkioiden keskiarvo oli eniten maksavilla kymmenellä alueella lokakuun alussa lähes 2,2 miljoonaa ruplaa eli yli 20 000 euroa.
Palkkiot ovat myös nousseet valtavaa vauhtia. Kymmenen eniten maksavan alueen palkkioiden keskiarvo oli vielä kesällä 2023 400 000 ruplan eli noin 4 000 euron luokkaa.
Kovien värväytymispalkkioiden lisäksi myös kuukausipalkat ovat venäläisittäin korkeita. Sopimussotilaiden kerrotaan saavan paikoin yli 2 000 euron kuukausipalkkaa. Se on yli kaksi kertaa venäläinen keskipalkka. Haavoittumisesta maksetaan niin ikään korkea kertakorvaus ja omaiset saavat suuren summan sotilaan kuolemasta rintamalla.
”Veren ostamiseksi” toisinaan kutsutun linjan taustalla on monien asiantuntijoiden mukaan halu pitää kansan vastustus sodalle aisoissa. Syksyllä 2022 tehty osittainen liikekannallepano oli varsin epäsuosittu, ja uutta virallista mobilisaatiota on tämän jälkeen haluttu välttää.
Nousevat palkkiot ja jatkuvat uutiset kovista tappioista viittaavat kuitenkin siihen, että Venäjän miespula pahenee.
Monet ulkopuoliset asiantuntijat ja jotkut venäläislähteet ovatkin arvioineet, että Moskovan on pakko päättää lähiaikoina liikekannallepanosta, mikäli se mielii jatkaa sotaa nykyisellä intensiteetillä.
LUE MYÖS:
Joutuuko Vladimir Putin tekemään epämieluisan päätöksen?
Useful post https://t.co/tVE1LmZXaF
— Michael Kofman (@KofmanMichael) October 7, 2024