EK:n johtaja, taloustieteilijä Sami Pakarinen toteaa ”seinän nousevan pystyyn” valtion velan korkokuluissa varsin maltillisillakin oletuksilla.
Hän on jakanut Twitterissä alla näkyvän kuvan valtion velasta ja korkokehityksestä. Ennusteessa korkokulut olisivat vuonna 2026 jo peräti neljä miljardia euroa koko lainakannan keskimääräisellä 2,4 prosentin korolla.
Sami Pakarinen toteaa etenkin lainakannan kasvun vauhdittavan korkomenoja.
– Eilen Suomen 10 v. lainan korko oli jo 3,2 prosenttia. Muutos on ollut nopea ja se tekee tilanteesta entistä haastavamman. Viime kevään Julkisen talouden suunnitelman korkoura näyttää tämän päivän valossa erittäin maltilliselta, ekonomisti huomauttaa.
Ero nykytilan ja ennusteen välillä ilmenee toisesta alla näkyvästä kuvasta.
Pakarinen muistuttaa, että kyseessä on tässä vain valtion velka. Sen päälle tulevat vielä kunnat ja ensi vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet, jotka nekin ekonomistin mukaan velkaantuvat.
Sami Pakarinen viittaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä vuosina 2013-2020 toimineen Martti Hetemäen toteamukseen siitä, että valtion taloudenpidon suhteen pitää olla hyvin varovainen, koska meillä kaikilla on siinä niin paljon kiinni.
– Näin nopeassa muutoksessa tuota varovaisuutta ja ennakointia tulisi noudattaa suurella prioriteetilla. Nyt riskiä liian paljon, Pakarinen jatkaa.
Varsin maltillisillakin oletuksilla valtion velan korkokuluissa nousee seinä pystyyn. Vuonna 2026 korkokulut olisivat jo 4 mrd. euroa 2,4 % keskimääräisellä korolla koko lainakannalle. Etenkin lainakannan kasvu vauhdittaa korkomenoja. 1/5 pic.twitter.com/O3jhfLO2uR
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) October 22, 2022
Lisäksi hyvä todeta, että tuossa on kyseessä vain valtion velka. Päälle tulevat vielä kunnat sekä ensi vuoden alusta aloittavat hyvinvointialueet. Nekin velkaantuvat. 3/5
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) October 22, 2022
Martti Hetemäki totesi taannoin, että valtion taloudenpidon suhteen pitää olla hyvin varovainen, koska meillä kaikilla on siinä niin paljon kiinni. Näin nopeassa muutoksessa tuota varovaisuutta ja ennakointia tulisi noudattaa suurella prioriteetilla. Nyt riskiä liian paljon. 4/5
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) October 22, 2022