Verkkouutiset

Edellinen brittihallitus valmisteli hankettaan yhdessä Ruandan itsevaltaisen presidentin Paul Kagamen kanssa. / AFP / LEHTIKUVA / GUILLEM SARTORIO

Raivo Britanniassa: Saksa haluaa käyttää Ruandaan rakennettuja laitoksia siirtolaisille

Venäjän ja Valko-Venäjän ohjaamia turvapaikanhakijoita voisi Joachim Stampin mukaan karkottaa EU-alueelta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britanniassa kiisteltiin vuosikausia konservatiivipuolueen ajamasta ja juridisiin vaikeuksiin ajautuneesta Ruanda-suunnitelmasta, jolla pyrittiin vähentämään maahan kohdistuvaa turvapaikanhakijoiden painetta.

Ajatuksena oli lennättää laittomasti saapuneita turvapaikanhakijoita Ruandaan hakemusten käsittelyn ajaksi. Myönteisen päätöksen saaneet henkilöt olisivat jääneet Ruandaan ilman oikeutta palata Britanniaan. Ruandan hallitukselle ehdittiin maksaa pääosin suunnitteluvaiheen asteelle jääneestä hankkeesta yli 340 miljoonaa euroa.

Työväenpuolueen sisäministeri Yvette Cooper sanoi heinäkuussa parlamentin alahuoneelle, että tilattujen charter-lentojen ja muiden kustannusten kanssa kokonaishintalappu oli 700 miljoonaa puntaa eli noin 830 miljoonaa euroa.

Saksan hallituksessa maahanmuuttosopimuksista vastaava FPD-puolueen Joachim Stamp on ehdottanut Ruandaan rakennettujen laitosten hyödyntämistä osana EU:n toimia hybridisodankäyntiä vastaan.

Stamp sanoi Table.Briefings-podcastissa, että Venäjän ja Valko-Venäjän kautta Saksaan saapuvat siirtolaiset voitaisiin jatkossa lähettää Ruandaan. Hän huomautti Kremlin ohjaavan tarkoituksella turvapaikanhakijoiden virtoja EU:n itärajalle Minskin ja Moskovan kautta.

– Voisimme hyödyntää olemassa olevia rakenteita, jotka alun perin rakennettiin briteille, Joachim Stamp sanoi Deutsche Wellen mukaan.

Hänen mukaansa turvapaikkaprosessia voitaisiin hoitaa Ruandassa YK:n valvonnassa. Saksalaispoliitikko huomautti, etteivät muut maat ole tarjonneet vastaavia palveluita ulkovalloille.

– Ruanda on ilmoittanut avoimesti, että se tekee mielellään yhteistyötä kaikkien kanssa, joiden tavoitteena on löytää pitkän tähtäimen ratkaisu maahanmuuttoon, Ruandan valtion edustaja sanoo Telegraph-lehdelle.

Joachim Stamp myönsi, että Saksan pitäisi muuttaa karkotusten sallimiseksi omaa lainsäädäntöään. Nykyisin siirtolaisia voidaan lähettää takaisin muuhun kuin kotimaahansa vain silloin, jos heillä on kyseiseen maahan yhteyksiä esimerkiksi siellä asuvien sukulaisten kautta.

Saksassa on keskusteltu maahanmuutosta kiivaasti sen jälkeen, kun hylätyn turvapaikkapäätöksen saanut 26-vuotias syyrialainen mies surmasi kolme henkilöä ja haavoitti kahdeksaa puukkohyökkäyksessä Solingenin kaupungissa. Liittokansleri Olaf Scholz on luvannut tuoda parlamenttiin joulukuuhun mennessä lakiesityksiä karkotusten nopeuttamiseksi.

Britannian pääministeri Keir Starmer ilmoitti peruvansa Ruanda-suunnitelman heti työväenpuolueen vaalivoiton jälkeen heinäkuussa. Uuden hallituksen tavoitteena on vähentää laitonta maahanmuuttoa puuttumalla salakuljettajien verkostoihin ja Englannin kanaalin ylityksessä käytettävien veneiden toimintaan.

Saksasta kuultu aloite on herättänyt raivokkaita reaktioita Britannian konservatiivipuolueessa.

– Työväenpuolueen ensimmäinen hallitustoimi oli Ruanda-suunnitelman romuttaminen. Nyt Saksa haluaa käyttää meidän rakentamiamme laitoksia. Työväenpuolueen järjettömästä maahanmuuttopolitiikasta hyötyvät vain ihmissalakuljettajat ja EU, Britannian entinen sisäministeri James Cleverly sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)