Lähi-itä ajautui lokakuussa lähelle laajamittaista sotaa Iranin iskettyä Israelia vastaan yli 180 ballistisella ohjuksella.
Israel toteutti vastatoimena lokakuun lopulla tuntikausia kestäneen ilmahyökkäyksen, jolla moukaroitiin Iranin ilmapuolustusjärjestelmiä ja ilmeisesti myös salaista ydintutkimuslaitosta.
Osa asiantuntijoista on yllättynyt siitä, että konflikti vaikuttaa rauhoittuneen tämän jälkeen. Taustalla voi olla se, että merkittävästi heikentyneen Iranin ilmapuolustuksen korvaamisessa kestää ainakin vuoden ajan.
Kulisseissa on lisäksi käyty kiivasta diplomatiaa alueellisen sodan estämiseksi. Israelin tiedetään rajoittaneen omaa vastaiskuaan Yhdysvaltain toiveesta. New York Times -lehden mukaan taustalla ovat toimineet myös Saudi-Arabia, Qatar ja Arabiemiraatit.
ECFR-ajatuspajan ohjelmajohtaja Julien Barnes-Daceyn mukaan Iranin ja Israelin toimet viittaavat siihen, että molemmat osapuolet haluavat luultavasti välttää laajemman sodan. Iranin johdolla oli paineita tehdä ainakin jonkinlainen isku. Vaikutelma heikkoudesta voisi murentaa Teheranin himoitsemaa asemaa alueellisena suurvaltana.
Tilanne on tästä huolimatta epävakaa ja riskejä täynnä.
– Nykyinen polku on äärimmäisen vaarallinen ja todennäköisesti kestämätön. Se voi nopeasti riistäytyä käsistä, Julien Barnes-Dacey sanoo.