Venäjä on kiistänyt osallisuutensa Nord Stream 1- ja 2-kaasuputkissa tapahtuneisiin räjähdyksiin ja niitä seuranneisiin vuotoihin. Euroopan maiden mukaan taustalla on suurella todennäköisyydellä tahallinen sabotaasi.
Asiantuntijat ovat varoittaneet energia-infrastruktuurin olevan erittäin alttiina vastaaville iskuille. Liegen yliopiston professori Damien Ernst pitää huolia perusteltuina ja varoittaa tilanteen voivan heikentyä nopeasti lähikuukausien aikana.
– Jos maakaasun kuljetukset katkaistaan Norjasta Euroopaan, niin meitä voi kohdata hirvittävä taantuma. Emme pystyisi lämmittämään koteja tai tuottamaan riittävästi sähköä, Damien Ernst sanoo Times-lehdelle.
Yhdysvaltain laivaston entinen asiantuntija, Hudson-ajatuspajan tutkija Bryan Clark huomauttaa Pohjanmeren ja Itämeren merenalaisten valvontajärjestelmien olevan nykyisellään puutteellisia. Venäjän laivaston sabotaasiin soveltuvien sukellusveneiden olisi helppo pysyä piilossa.
Pinta-aluksilla suoritettava partiointi on haastavaa, sillä vedenalaiset kaasuputket ja tietoliikennekaapelit ovat tuhansien kilometrien pituisia.
– Tämä kuuluu Venäjän poliittisen sodankäynnin menetelmään. Siinä pyritään lietsomaan epäilyjä ja tiettyä epävarmuutta, Bryan Clark sanoo.
Tutkijoiden on arvioitu pääsevän vuotokohdille aikaisintaan viikon kuluttua. Ne sijaitsevat suhteellisen matalalla eli 71–88 metrissä. Asiantuntijoiden mukaan tällaisiin kohtiin ei pääse suuremmilla sukellusveneillä ilman kiinnijäämisen riskiä.
Britannian asevoimien lähde sanoo, että sabotaasissa käytettiin todennäköisemmin kauko-ohjattavaa pienoissukellusvenettä, joka olisi asettanut räjähteet kaasuputkeen jo aiemmin. Toisen teorian mukaan pommit olisi voitu sijoittaa kaasuputken sisällä kulkeviin huoltolaitteisiin. Niitä käytetään tavallisesti putken kunnon tarkkailuun.
Kauko-ohjattavat laitteet olisi voitu pudottaa veteen esimerkiksi kalastusaluksen kannelta viikkoja etukäteen. Räjähteet olisi tämän jälkeen sijoitettu Nordstreamin päälle myöhempää käyttöä varten. Maakaasuputken tuhoaminen vaatii voimakkaan räjähdyksen, sillä putkessa on 27–41 millimetrin teräskuori ja sen päällä 60–110 millimetrin betonisuoja.
Asevoimien lähde arvioi, että helikopteri olisi voinut saapua paikalle esimerkiksi kuukautta myöhemmin ja pudottaa kohteen päälle akustisen laitteen, joka olisi laukaissut räjähdyksen.