Ranskan ja Kreikan päämiehet neuvottelevat Saksalle hallitusta

Emmanuel Macron on taivutellut Saksan demareiden johtajaa osallistumaan hallitukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin uudistamisen kannalta Saksan hallituksen muodostaminen on kiinnostanut muitakin kuin vain saksalaisia.

Erityisesti se on kiinnostanut Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia, jolla on kunnianhimoinen EU:n uudistusagenda, joka ei voi toteutua ilman Saksan apua.

Nyt Macron näyttäisi saavan Saksaan unelmahallituksensa, mutta hän on nähnyt asian eteen myös paljon vaivaa.

Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan Macron on soittanut useita kertoja Saksan sosialidemokraattisen SPD:n puheejohtajalle Martin Schulzille taivutellakseen SPD:tä osallistumaan Saksan hallitusneuvotteluihin.

Macronin ohella Schulziin on yrittänyt vaikuttaa myös Kreikan vasemmistolainen pääministeri Alexis Tsipras. FAZ:n mukaan Tsipras pyysi tekstiviestissä Schulzilta, ettei tämä jäisi paitsioon ”Euroopan ratkaisevassa vaiheessa”. Tsiprasin mielestä SPD:n osallistumiienn Saksan hallitukseen on edellytys sille, että Euroopassa saadaan aikaan edistyksellisiä uudistuksia ja demokratisoitumista.

Viime torstaina Schulz tapasi Merkelin ja liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin. Tapaamisessa sovittiin siitä, että SPD osallistuu keskusteluihin virkaatekevän liittokanslerin Angela Merkelin johtaman CDU/CSU-unionin kanssa. Keskustelut tarkoittavat tässä vaiheessa hallitustunnusteluita, eivät vielä hallitusneuvotteluita.

Saksan hallituskriisiin jouduttiin, kun liberaali FDP marssi ulos alkuperäisistä hallituskeskusteluista, joita käytiin kyseisen puolueen, vihreiden ja CDU/CSU:n välillä. Merkel yritti kuitenkin jo heti syyskuisten vaalien jälkeen taivutella SPD:tä osallistumaan hallitusneuvotteluihin. Tuolloin Schulz ilmoitti, että SPD jättäytyy oppositioon vaalitappion jälkeen.

Yhteisrymmärrys EU:n uudistamiselle

Keskeisenä tekijänä Saksan hallitusprosessin taustalla ovat koko ajan olleet suunnitelmat Euroopan unionin uudistamiseksi.

Presidentti Macron luonnosteli heti Saksan vaalien jälkeen Sorbonnen puheessaan oman visionsa Euroopan unionin tulevaisuudesta. Siihen sisältyisi muun muassa Euroopan yhteinen armeija ja euroalueelle oma taloushallinto verotusoikeuksineen.

Merkel on jo kesästä lähtien viestittänyt valmiuttaan yhteisen linjan löytämiseksi Macronin kanssa. SPD:tä edustava virkaatekevä ulkoministeri Sigmar Gabriel ylisti tuoreeltaan Macronin Sorbonnen puhetta. Aiemmin Gabriel ehdotti Saksan ja Ranskan välille uutta Élysée 2.0 -sopimusta. Sama idea sisältyi myös Macronin Sorbonnen puheeseen.

CDU/CSU:n, vihreiden ja FDP:n välisissä alkuperäisissä hallituskeskusteluissa kävi ilmi, että yksi keskeinen hiertävä sisältökysymys oli EU. Vaikka FDP on profiloitunut Eurooppa-myönteisenä puolueena, se on suhtautunut hyvin torjuvasti euroalueen yhteiseen taloushallintoon.

FDP:n vetäytyminen keskusteluista pakotti SPD:n harkitsemaan uudelleen asennoitumista CDU/CSU:n ja SPD:n muodostaman suuren koalition jatkolle, vaikka molemmat puolueet menettivätkin vaaleissa tuntuvasti kannatustaan.

Suuri koalitio avaisi tien Saksan ja Ranskan yhteistyöhön perustuvalle EU:n uudistusagendalle, jonka on määrä ottaa nopeita askeleita eteenpäin jo seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)