EU ei anna minkään maan hyökätä suvereeneja rajojaan vastaan, jyrähtää Ranskan ulkoministeri Jean-Noel Barrot. Asiasta uutisoivat kansainväliset mediat.
Ulkoministerin lausunto on vastaus Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille, joka totesi aiemmin, ettei voi sulkea pois sotilaallista voimaa ottaakseen haltuunsa Grönlannin, joka kuuluu Tanskalle.
EU:n johtajat ilmaisivat kasvavan huolensa Trumpin esiteltyä Grönlantia sekä Panaman kanavaa koskevat suunnitelmansa tällä viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Grönlanti on maailman suurin saari sekä Tanskan autonominen alue, joka ei ole osa EU:ta.
Tanska on säilyttänyt Grönlannin ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdon, vaikka alue erosi EU:sta vuonna 1985 kansanäänestyksen jälkeen.
– Ei ole epäilystäkään, että EU antaisi muiden maailman kansojen, olivatpa ne keitä tahansa, hyökätä suvereeneja rajojamme vastaan. Olemme vahva maanosa, meidän on vahvistettava itseämme edelleen, Barrot sanoi France Inter -radioasemalle kysyttäessä Yhdysvaltain mahdollisuuksista tavoitella Grönlannin haltuunottoa Tanskalta.
Ranskan ulkoministeri lisäsi, ettei odota Trumpin hyökkäävän Grönlantiin mutta totesi, että Euroopan on ”herättävä” epävarmempaan maailmaan, toistaen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin aiemmin tällä viikolla esittämät lausunnot.
Trump vannoi tiistain lehdistötilaisuudessa asettavansa Tanskalle ”tulleja erittäin korkealla tasolla”, ellei maa luovu Grönlannin hallinnasta.
Kysyttäessä, sulkisiko hän pois sotilaalliset tai taloudelliset pakkokeinot Grönlannin tai Panaman kanavan hankkimiseksi Trump vastasi:
– Ei, en voi vakuuttaa teille kumpaakaan näistä kahdesta. Mutta voin sanoa tämän, tarvitsemme niitä taloudellisen turvallisuuden vuoksi. Tarvitsemme Grönlantia kansallisista turvallisuussyistä, Trump totesi.
Trumpin Grönlanti-avaus ei ole uusi, sillä hän väläytti saaren hankkimista jo ensimmäisellä presidenttikaudellaan vuonna 2019. Tuolloin Tanskan pääministeri Mette Frederiksen piti ehdotusta ”absurdina”.
Trumpin poika Donald Trump Jr. vieraili tiistaina Grönlannissa. Vierailun kerrotaan olevan yksityinen, eikä hänellä ole tapaamisia paikallisten poliitikkojen kanssa.