Verkkouutiset

Ranskan presidentti Emmanuel Macron suuteli kannattajaansa vaalipäivänä sunnuntaina. Macronin puolue hävisi vaaleissa laitaoikeistolle ja laitavasemmistolle. AFP / LEHTIKUVA / YARA NARDI

Ranskan vaalit herättävät huolta taloudesta ja suhtautumisesta Venäjään

Mika Aaltola toteaa, että Kansallinen liittouma on pyrkinyt muokkaamaan julkisia kantojaan valtavirtaan sopivammiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansallisen liittouma (RN) on saanut alustavien tulosten mukaan 34 prosenttia äänistä Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. Vasemmistolainen uusi Kansanrintama on toisena 29 prosentin ääniosuudella ja presidentti Emmanuel Macronin johtama keskustaoikeistolainen Yhdessä-koalitio sai 21 prosenttia äänistä.

Laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma on nyt lähempänä vallankahvaa kuin kertaakaan aiemmin. Vaalit ratkeavat lopullisesti toisella kierroksella ensi sunnuntaina. Macron kehotti lähes heti vaalihuoneistojen ovien sulkeuduttua äänestäjiä muodostamaan laajan rintaman demokraattisten ja republikaaniehdokkaiden taakse, kansallista liittoumaa vastaan.

Laitaoikeistolaisella Kansallisella liittoumalla on ollut historiallisesti läheiset suhteet Kremliin. Puolueen entinen johtaja Marine Le Pen esimerkiksi puolusteli viime vuonna Krimin Venäjän miehityksen alla järjestettyä ”kansanäänestystä”, ja vaati, että Venäjän Nato-pelko tulisi ottaa huomioon politiikassa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja europarlamenttiin valittu Mika Aaltola toteaa X-alustalla, että Kansallinen liittouma on pyrkinyt muuttamaan kantojaan valtavirtaan sopivammiksi ulko- ja puolustuspolitiikassa ja erityisesti Venäjän suhteen.

– Vaalien alla puolue muutti kantojaan valtavirtaan sopivammiksi. Kuinka paljon? Se aika näyttää, Aaltola toteaa.

Vaalien tulos herättää huolta myös Ranskan talousnäkymistä. Työministeri Arto Satosen (kok.) mukaan laitaoikeistolla eikä laitavasemmistolla ole uskottavaa talousohjelmaa.

– Ranskan 1. kierroksen vaalitulokset ovat hyvin huolestuttavia. Vaalien voittajilla eli laitaoikeistolla ja laitavasemmistolla on erittäin populistinen talousohjelma. Kumpikaan ei ole sitoutunut talouskuriin, vaikka Ranskalla on 5,5 % alijäämä, Satonen kommentoi.

Vaalien todennäköisin lopputulos on, ettei yksikään blokki saa parlamenttipaikkojen enemmistöä. Macronin olisi tässä tapauksessa hallittava loppukautensa syvästi jakautuneen kansalliskokouksen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)