Ratkaisu viinaralliin: ”Suomen pitänee laskea verotustaan”

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussan mielestä kiihtyvän viinarallin pysäyttämiseen on olemassa helpompi keino kuin Altian toimitusjohtajan ehdottamat maahantuontirajoitukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Altian toimitusjohtaja Antti Pankakoski ehdotti torstaina Turun Sanomissa alkoholin maahantuontirajoitusten palauttamista kaikille Suomen rajoille, erityisesti Suomen ja Viron väliseen matkustajaliikenteeseen. Pankakoski perusteli ehdotustaan sillä, että valtio menettää vuosittain 300 miljoonaa euroa verotuloja matkustajatuonnin seurauksena.

– Olen ihan samaa mieltä Pankakosken kanssa siitä, että tilanne on tällä hetkellä täysin kestämätön ja jotain pitäisi tehdä, Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo.

Ehdotuksen matkustajatuonnin rajoituksista Ussa kuitenkin tyrmää täysin.

– En usko laisinkaan tällaiseen tapaan, jossa lähdetään tavaroiden vapaata liikkuvuutta EU-alueella rajoittamaan.

– Ongelmaan on hyvin yksinkertainen ja kätevä ratkaisu, millä voidaan asia hoitaa ja se on veropolitiikka, Ussa sanoo.

Umpikuja lähellä

Alkoholijuomien verotusta on kiristetty viisi kertaa vuoden 2008 jälkeen. Vuoden 2012 alussa oluen, siiderin ja long drink -juomien alkoholijuomaveroa nostettiin 15 prosenttia. Viinien ja väkevien alkoholijuomien veroa korotettiin 10 prosenttia. Hallituksen kehysriihessä alkoholijuomien valmisteveroa päätettiin jälleen korottaa.

– Muutama veronkorotus lisää ja olemme täysin umpikujassa. Näen ratkaisuna sen, että ainoastaan fiksulla veropolitiikalla voidaan asia hoitaa, mikä tarkoittaa, että Suomen pitänee laskea omaa verotustaan, Ussa sanoo.

Panimoliiton mukaan veronkorotukset eivät enää tuo valtion kassaan lisää rahaa, koska kotimaan myynti korvautuu ulkomaan, etenkin Viron tuonnilla. Viime vuonna mietojen alkoholijuomien myynti laski edellisvuoteen verrattuna peräti 7,4 prosenttia. Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin.

Tilastoissa harhaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee vuosittain sekä tilastoidun että tilastoimattoman alkoholin kulutuksen. Valtaosa tilastoimattomasta kulutuksesta johtuu yksityishenkilöiden omaan käyttöön maahantuodusta alkoholista. Tilastoimaton kulutus perustuu kyselytutkimukseen. THL:n tilastossa maahantuonti ei näytä kasvaneen, vaan tilastoimaton kulutus on pitkän aikaa pysynyt samalla tasolla.

Panimoliiton omat tilastot osoittavat kuitenkin aivan erilaista kehitystä. Myyntitilastoista selviää, että juomien myynti ulkomaanliikenteeseen on kasvanut rajusti. Oluen vienti laivoille kasvoi viime vuonna 27 prosenttia ja siidereiden vienti yli 50 prosenttia.

– En usko THL:n ja Valviran haastattelututkimukseen enää laisinkaan, Ussa sanoo.

Hän selittää THL:n tilastoihin syntynyttä harhaa sillä, että kyselytutkimuksessa näkyy käsimatkatavaroina rajan yli tuotu alkoholi. Viime vuosina yksityinen alkoholin tuonti on kuitenkin muuttanut muotoaan sellaiseksi, että ihmiset tuovat kerralla Virosta kokonaisen autolastillisen alkoholijuomia.

– Siinä ei ole mitään hyvää, että viina kierrätetään Tallinnan kautta, kun se voitaisiin myydä täällä, Ussa sanoo.

Ussa pitää selvänä, että matkustajatuonnin määrä kasvaa vuosi vuodelta.

– Kun meillä kerran on kestävä keino ehkäistä matkustajatuonnin kasvu, niin sitä pitäisi käyttää, ja se on veropolitiikka, Ussa kiteyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)