Kriisinhallintatehtäviin haluavat reserviläiset hakeutuvat ensin toimintavalmiuteen, johon hyväksyttiin viime vuonna yli 2 300 henkilöä. Näistä henkilöistä osa käsketään koulutus- ja valintatilaisuuteen, jonka jälkeen he ovat valmiita palvelemaan kriisinhallintaoperaatiossa.
Kriisinhallintasektorin johtaja, kapteeni Ville Seppä Porin prikaatista sanoo, että otimme tiedon hakijaennätyksestä vastaan ilolla, mutta emme yllättyneenä.
– Kriisinhallintaoperaatiot ja -tehtävät ovat vuosien saatossa vähentyneet, mutta toiminta on kauttaaltaan jäntevöitynyt, kriisinhallintapalvelus koetaan yhä enemmän mahdollisuudeksi ja etuoikeudeksi.
– Uskoisin että nykyinen maailmantilanne, jatkuvasti parantunut palkkaus sekä toimintavalmiuteen hakeutumismenettelyn sähköistyminen ovat vaikuttaneet positiivisesti hakijamääriin, kertoo Seppä.
Vuonna 2024 Porin prikaatin kriisinhallintakeskus antoi rauhanturvaajan peruskoulutuksen yli 800 henkilölle. Suuresta hakijamäärästä huolimatta hakemuksia kaivataan kuitenkin yhä lisää.
– Vaikka hakijamäärä on kasvanut, kaipaamme edelleen hakijoita monipuolisista taustoista. Esimerkiksi sotilastulkeista on jatkuva pula, rohkaisen erityisesti ukrainan tai venäjän kielen osaajia hakeutumaan, mikäli palvelus merkityksellisissä tehtävissä EUMAM Ukraine -operaatiossa kiinnostaa, Seppä toteaa tiedotteessa.
Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Joihinkin erityistehtäviin – esimerkiksi lääkärit ja tulkit – voi hakeutua myös ilman asepalveluksen suorittamista.