Ukrainassa käytävän sodan suurelle yleisölle tunnetuksi tekemä HIMARS on lyhenne sanoista high mobility artillery rocket system. AFP / LEHTIKUVA / TED ALJIBE

Rheinmetallin uusi raskas raketinheitin olisi ”Saksan HIMARS”

Pikavauhtia tehtävä järjestelmä olisi nimeltään GMARS.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainassa käynnissä oleva sota on osoittanut pitkän kantaman ohjusjärjestelmien tehokkuuden taistelukentällä. Sen jälkeen, kun Ukrainan asevoimien käytössä olevat Lockheed Martin M142 HIMARS -raketinheittimet alkoivat tuhota Venäjän maavoimien komentopaikkoja, ase- ja ammusvarastoja ja kaikenlaista sotilaskalustoa, Euroopan maat alkoivat hankkia samaa tai muita vastaavia järjestelmiä. Kiinnostus ei rajoittunut vain hankintoihin, vaan Euroopassa syntyi myös ajatus oman järjestelmän rakentamisesta.

Lockheed Martinin ilma- ja ohjustorjuntaliiketoiminnan johtajan Howard Brombergin mukaan huhtikuussa solmittu kumppanuus saksalaisen Rheinmetallin kanssa on tuottamassa uuden GMARS-järjestelmän, jossa G viittaa Saksaan (Germany).

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Ensi vaiheessa sillä korvattaisiin Saksan oma, vanheneva MARS II, mutta järjestelmän uskotaan löytävän muitakin asiakkaita Euroopasta. Saksalla on käytössä 34 MARS II:ta sen jälkeen, kun se toimitti viisi järjestelmää Ukrainalle.

GMARS rakennettaisiin Rheinmetallin HX 8×8 -lavetille, mikä tekisi uudesta järjestelmästä viisi metriä pitemmän kuin seitsenmetrinen HIMARS. HX 8×8 -lavetilla edistettäisiin Saksan maavoimien pyöräajoneuvokaluston yhdenmukaisuutta, millä vähennettäisiin ylläpitokuluja, kun huolto- ja logistiikkalinjojen määrä vähenisi.

Laukaisumoduuleja lavetille mahtuisi kaksi HIMARS:in yhden sijasta, mikä tarkoittaisi, että GMARS voisi laukaista 12 ohjusta kerrallaan. Lockheed Martin toimittaisi järjestelmän laukaisumoduulit, mutta integrointi tehtäisiin Saksassa. Miehistöä uudessa järjestelmässä olisi edelleen kolme.

Brombergin mukaan kumppanit neuvottelevat saksalaisen ohjusvalmistaja Diehlin kanssa ohjusten mahdollisesta tuotannosta tai kokoonpanosta Euroopassa. Rheinmetall on kiinnostunut ohjusten moottorien tuotannosta, kun taas Diehl voisi valmistaa taistelukärjet yhdessä Lockheedin komponenttien kanssa.

GMARS:in ampumatarvikkeiden ja logistiikan yhteensopivuus HIMARS:in kanssa olisi 80 prosenttia. Laukaisumoduulien ja lavetin integrointiin vaaditaan muutama kuukausi. Jos sopimus GMARS:in valmistuksesta syntyy, ensimmäiset viisi järjestelmää voitaisiin toimittaa testattaviksi jo vuonna 2025.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS