– Toivon, että meillä on mahdollisuus tehdä merkittävä veronalennuspaketti, Riikka Purra (ps.) sanoo Helsingin Sanomille.
Hänen mukaansa ansiotuloverotusta aiotaan keventää.
– Olen aiheen nostanut niin monta kertaa esille, että lienee nyt oikeutettua kertoa, että kyllä se sieltä hallituksen pohjista löytyy.
Purra toteaa, että etenkin suurituloisten suomalaisten marginaaliverotuksen keventäminen voi tutkimusten perusteella lisätä työntekoa ja kiihdyttää kasvua.
Ansiotuloverotuksen keventäminen tullee kuitenkin koskemaan muitakin tuloluokkia.
– Haemme järkevää kokonaisuutta sekä talouskasvun että poliittisen hyväksynnän kannalta, Purra muotoilee.
Koska hallitus aikoo pitää kiinni siitä, että Suomen velkasuhteen kasvu pysähtyisi edes hetkeksi hallituskauden lopulla, liikkumavaraa verotuksen keventämiseen ei ole paljon. Hallitus hyödyntääkin Purran mukaan valtiovarainministeriön arvioita veronkevennysten odotetuista ”dynaamisista vaikutuksista”.
Ansiotuloverotuksen keventämisen lisäksi hallituksen pöydällä on ollut yhteisöveron keventäminen ja perintöveron höllentäminen tai poistaminen.
Purra suhtautuu näistä kahdesta suopeammin yhteisöveron keventämiseen. Yritykset maksavat yhteisöveroa tuloksestaan.
Purra toteaa, että arviot yhteisöveron keventämisen kasvuvaikutuksista vaihtelevat. Suomen 20 prosentin yhteisöverokanta on hänen mukaansa jo ”suhteellisen kilpailukykyinen”.
– Mutta kun katsotaan, miten Euroopassa kilpaillaan valtiontuilla ja tullit sekä kauppasota uhkaavat, niin tämä tilanne muuttaa dynamiikkaa, hän sanoo HS:lle.
Perintövero on Purran mukaan ”vihattu vero” ja perussuomalaisten kannattajatkin karsastavat sitä.
– Varsinaiset kasvuvaikutukset liittyvät kuitenkin sukupolvenvaihdoksiin ja perheyrityksiin. Perintöveron poistaminen ja korvaaminen luovutusvoittoverolla ei ole omalla suosikkilistallani, kuten olen aiemminkin todennut, hän sanoo.