Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra on vastannut mielipidekirjoituksellaan Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen (12.11).
HS:n mukaan Purra puhui perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa ”pötyä” väittäessään, että maahanmuutto ei korjaa talouden ongelmia. Pääkirjoituksessa myös vihjailtiin, että Purra ei luota oman ministeriönsä virkamiesten näkemyksiin maahanmuuton hyödyistä.
Purra vastaa arvosteluun.
– HS viittaa perusteluissaan valtiovarainministeriön osastopäällikön Mikko Spolanderin haastatteluun viime keväältä, mutta jättää kyseisestä haastattelusta olennaisen kohdan pois: Maahanmuuton todetaan vahvistavan julkista taloutta, mikäli tulijat työllistyvät yhtä hyvin, keskimäärin samanlaisiin työpaikkoihin ja samalla palkalla kuin suomalaiset. Oletus ei valitettavasti ole toteutunut, Purra kirjoittaa.
Valtiovarainministeri kertoo, että viimeisten 15–20 vuoden aikana työllisten maahanmuuttajien määrä on noussut huomattavasti. Maahanmuuttajatyöntekijät asettuvat pääosin matalaa koulutusta vaativiin, pienipalkkaisiin, osa-aikaisiin tai epäsäännöllisiin työsuhteisiin.
– Tämän seurauksena monet työperäiset maahanmuuttajat maksavat vähän veroja ja kerryttävät vähän eläkettä, mikä johtaa siihen, että pientä palkkaa, työttömyysjaksoja ja eläkettä kompensoidaan eri tulonsiirroilla. Erityisesti EU:n ulkopuolelta tulleilla työntekijöillä on usein perhe mukana, mikä nielee monenlaisia julkisia resursseja. Perhesyin maahan tulleiden ansiotasokehitys on tutkitusti heikkoa vielä 10 vuotta Suomessa olon jälkeen, Purra kertoo.
Valtiovarainministerin mukaan maahanmuutto ei ole ratkaisu talouden haasteisiin.
– Se itsessään, että Suomeen tulee ulkomailta työikäistä väestöä, ei kestävyysvajetta korjaa, koska tulijoiden enemmistö ei koulutus- ja osaamistasoltaan vastaa kotimaista työvoimaa, Purra kirjoittaa.
– Suomen taloutta kieltämättä vahvistaisi korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden maahanmuutto, mutta erityisasiantuntijoiden saamien työlupien määrä jatkaa laskuaan, ja heitä on tulossa Suomeen tänä vuonna vähiten viiteen vuoteen.