Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) pitää sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitukseen liittyviä ongelmia ”ylivoimaisesti suurimpana murheenkryyninä” oman ministeritonttinsa näkökulmasta. Purra heitti tästä syytöksen edellisen hallituksen suuntaan vuoden 2025 talousarvion käsittelyn avauspuheessaan eduskunnassa tiistaina.
– Hallitus lisää soten rahoitusta ensi vuodelle yli 2 miljardia euroa. Haluamme varmistaa, että kansalaiset saavat heille kuuluvat peruspalvelut. Sotemalli on kuitenkin virheellisesti suunniteltu sdp:n ja keskustan johdolla. Valuvikojen arvioinnin ohella hallitus selvittää, mitä hyvinvointialueilla tapahtuu johtamisen näkökulmasta. Hyvinvointialuemalli on valitettavasti sellainen menoautomaatti, että luultavasti joudumme tekemään napakkoja korjaavia toimia. Tavoitteena on, että kansalaiset hoidetaan laadukkaasti ja nopeasti, kustannustehokkaalla tavalla, Purra sanoi.
– Mutta se vielä todettakoon – on tämä yksi pirullinen työmaa, minkä edellinen hallitus meille soteen avasi. Ylivoimaisesti suurin murheenkryyni myös näin valtiovarainministerin näkökulmasta.
Valtiovarainministeri totesi Suomen talouden tilanteessa näkyvän valopilkkuja viitaten ministeriön tuoreeseen ennusteeseen, jonka mukaan talous kasvaa ensi vuonna 1,7 prosenttia.
Purra nosti esiin puheessaan myös hallituksen keväällä päättämät, yli 3 miljardin euron lisäsopeutukset hallitusohjelmassa jo sovittujen toimien päälle.
– Hallituksen vahva sitoutuminen julkisen talouden vakauttamiseen on välttämätöntä. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja luottoluokittajat ovat pitäneet hallituksen talouspolitiikan linjaa oikeana, hän huomautti.
– Leikkauksista huolimatta valtiontalouden alijäämä on ensi vuonna noin 12 miljardia euroa. Hallituksen toimenpidekokonaisuudella velkasuhde vakautuu vuonna 2027. Euroopan komissionkin tiukassa laskelmassa jo päätetyt toimet riittävät.
– On hyvä, että virkakuntamme on saanut velkakestävyysanalyysin tekniset oletukset kohdalleen Brysselissä. Emme voi tietenkään lyhentää valtion velkaa eläkesektorin ylijäämillä, vaikka sosialidemokraatit näin kuvittelivat 1990-luvulla, kun liityimme Euroopan talous- ja rahaliittoon.
Suomen talouden tila on ollut valtiovarainministerin mukaan jo pitkään ”aneeminen”.
– Vaikka nyt kyse on myös huonosta suhdanteesta, ei 17 vuoden käytännössä toteutunut reaalinen talouskasvun olemattomuus ole kiinni suhdanteesta. Tämä tosiasia on nyt pakko tunnustaa. Kasvumantran hokeminen ei auta. Vaaditaan oikeita toimenpiteitä ja rohkeaa talouden rakenteiden ja yhteiskunnan uudistamista. Sitä tämä hallitus tekee.
– Suomen ja meidän suomalaisten on avattava silmämme; meidän on oltava yhtenäisiä haastavina aikoina. Naivismin on aika mennä. On myös tarve ryhdistäytyä, sillä olemme päässeet henkisesti veltostumaan vuosien saatossa. On aika kantaa vastuuta ja ottaa vastuuta itsestään. Ei vaatia vain oikeuksia vaan peräänkuuluttaa velvollisuuksia. Korkeilla veroilla, paapomisella ja holhoamisella emme tule selviämään.