Presidentti Donald Trumpin hallinnon viimeaikaiset toimet ovat tehneet Britannian ulkopoliittista instituuttia eli Chatham Housea johtavan Bronwen Maddoxin mukaan tuskallisen selväksi, että Eurooppa ei voi enää laskea turvallisuuttaan Yhdysvaltojen varaan.
– Trump on tehnyt tiettäväksi, että ystävillä ja liittolaisilla ei ole mitään merkitystä. Hän on horjuttanut perusteellisesti Euroopan luottamusta Yhdysvaltojen sitoutumiseen Natoon ja keskinäisen puolustuksen periaatteeseen, jolle Euroopan rauhan ja turvallisuus ovat perustuneet yli 75 vuoden ajan, Maddox toteaa analyysissaan.
Vahinko on hänen mukaansa jo tapahtunut, ja sen korjaamiseen voi kulua vuosia, jopa vuosikymmeniä. Siksi EU-maiden ja Britannian on tehtävä kiireellisesti vaikeita päätöksiä: miten tukea Ukrainaa, kuinka puolustaa Eurooppaa ja millaisiin suhteisiin Yhdysvaltojen kanssa pitäisi tässä muuttuneessa tilanteessa tavoitella.
– Ukrainan suhteen Euroopan mailla on muutama kortti käsissään. Niillä on hallussaan suurin osa niistä jäädytetyistä Venäjän varoista, jotka oletettavasti ovat pöydällä Putinin kanssa käytävissä neuvotteluissa. Ne ovat myös olleet suurimpia venäläisen kaasun ostajia, Maddox huomauttaa.
Ukrainalle annettavat vankat turvatakuut ovat hänen mukaansa edellytys kestävälle rauhalle. Nyt kuitenkin Trumpin hallinto on sulkenut pois Ukrainan Nato-jäsenyyden ja ilmoittanut, ettei Yhdysvallat aio lähettää joukkoja rauhanturvatehtäviin. Näin turvatakuut jäisivät yksin Euroopan maiden harteille.
– Käytännössä tämä kaiketi tarkoittaisi Britannian, Ranskan ja Puolan sotilaallista läsnäoloa. Kaikki merkityksellinen osallistuminen sitoisi kuitenkin Britannian pienentyneet asevoimat lähes kokonaan. On myös vaikea nähdä, miten Ukrainan puolustus voisi toimia ilman Yhdysvaltojen ilmavoimien ja ohjusteknologian tukea, Maddox toteaa.
Johtopäätös on hänen mukaansa selvä: Euroopan maiden on kasvatettava sotilasmenojaan, jos ne haluavat kyetä puolustautumaan Venäjän aggressiota vastaan. Tämä edellyttää poliittisesti vaikeita valintoja, koska puolustuskyvyn vahvistamisen olisi monessa maassa tapahduttava sosiaalietuuksista leikkaamalla.
Etusijalla on Maddoxin mielestä nyt kysymys siitä, miten Ukrainaa voidaan parhaiten tukea, mutta pitemmällä aikavälillä haasteet ovat paljon laajempia.
– Nähtäväksi jää, pystyvätkö Euroopan johtajat yhdistämään voimansa puolustuksen vahvistamiseksi aikana, jolloin Ranska ja Saksa ovat poliittisesti epävakaassa tilassa. Vaikka he pystyisivätkin siihen, ei ole lainkaan varmaa, riittääkö se ilman Yhdysvaltoja pidättelemään aggressiivista Venäjää, hän varoittaa.
Bronwen Maddox on paitsi Chatham Housen johtaja, myös Lontoon King’s Collegen vieraileva professori ja Britannian Akatemian kunniajäsen.