Viktor Orban on yhä luultua vaikutusvaltainen hahmo eurooppalaisessa politiikassa, kirjoittaa eurooppalaisen politiikan asiantuntija Mujtaba Rahman Politicon kolumnissaan. Rahman työskentelee geopoliittisia riskejä arvioivassa Eurasia Groupissa.
Unkarin pääministeri ja hänen johtamansa Fidesz-puolue ovat onnistuneet kokoamaan kesällä perustetusta Patriootit Euroopan puolesta-ryhmästä europarlamentin kolmanneksi suurimman. Ryhmän perustaminen on osoitus siitä, että Orban ei ole läheskään niin eristetty kuin luullaan, kykeneväinen kun hän on rakentamaan koalition samanhenkisten liittolaisten kanssa, jotka jakavat hänen strategisen tavoitteensa, ”kansallisvaltioiden Euroopan” luomisen.
Haastamalla oikeistolaidan toista keulahahmoa, Italian pääministeri Giorgia Melonia ja tämän liittolaisia Orban voi yhä vaikuttaa eurooppalaisen politiikan kehityskulkuihin. Rahman luonnehtii Italian pääministeriä ja tämän luotsaamaa ECR-ryhmää ”rakentaviksi populisteiksi”, mutta Orbanin menestyksen myötä Meloni voi jatkossa joutua tasapainottelemaan äärioikeiston ja EU:n ”establishmentin” välillä.
Orbanin ja tämän liittolaisilla ei tällä hetkellä ole suurta vaikutusvaltaa Eurooppa-neuvostossa, eli jäsenvaltioiden johtajien keskuudessa. Tämäkin voi kuitenkin muuttua, Lehman sanoo. Orban on toistaiseksi ainoa ryhmänsä puolueita edustava eurooppalainen pääministeri, mutta sekä Itävallassa että Tshekissä tämän liittolaiset ovat hyvissä asemissa päästä valtaan. Orbanin koalition puolueet ovat arvostelleet EU:n Ukraina-tukea ja ylläpitäneet suhteita Venäjään, joten ryhmän vaikutusvallan kasvulla voi olla merkitystä myös Ukrainan sotaan.
Tähän mennessä useimmat valtaan päässeet laitaoikeiston puolueet ovat jatkaneet Ukrainan puolustustaistelun tukemista, Lehman toteaa, ja mahdollisesti näin on jatkossakin.
– Mutta riski, että Euroopan yhtenäisyys vaarantuu – etenkin, jos ex-presidentti Donald Trump voittaa Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuussa – on selvästi nousussa, analyytikko kirjoittaa.