Talvilaitumilleen siirtyvät hirvet, metsästyskausi ja pian alkava hirvien kiima-aika tuovat taas maanteille kohonneen syyskauden hirvikolaririskin. Hirvikolarit sattuvat useimmiten aamu- ja iltahämärässä, jolloin hirvet liikkuvat rohkeammin, mutta näkyvyys on autoilijan kannalta heikko.
Fintrafficin tieliikennekeskus muistuttaa, että nyt on syytä olla aamun ja illan liikenteessä tarkkaavaisena – erityistä valppautta vaaditaan etenkin hirvivaara-alueilla.
Viime vuonna Suomessa tapahtui yli 1500 hirvikolaria. Riittävän alhainen tilannenopeus on tärkein yksittäinen tekijä onnettomuuksien välttämisessä ja niiden seurausten vakavuudessa.
– Kolaririski on korkeimmillaan tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen. Liikenteessä korostuvat tällöin oikea tilannenopeus ja riittävän pitkät turvavälit, jotka antavat meille niitä kallisarvoisia sekunteja reagoida hirven tullessa eteen, ja estävät peräänajoilta, mikäli edessä ajava auto joutuu äkillisesti hirven takia jarruttamaan, muistuttaa liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen Fintrafficin tieliikennekeskuksesta.
Teiden varsilla olevat hirvivaroitusmerkit ovat autoilijoille selkeä merkki siitä, että riski kohdata hirvi on kohonnut. Hirveen tai muuhun hirvieläimeen törmäämisen riski on suuri lisäksi alueilla, joissa riista-aita alkaa tai loppuu. Hirviä liikkuu kuitenkin myös muilla tieosuuksilla, joten kuljettajan on syytä tarkkailla tienvierustoja hirvivaara-alueiden ulkopuolellakin.
– Tienvierustoja kannattaa tarkkailla ajon aikana aktiivisesti sekä käyttää kaukovaloja, vaikkei olisi vielä aivan pimeääkään. Valppaana on syytä olla hirvivaroitusalueiden lisäksi myös alueilla, joissa riista-aidat alkavat ja päättyvät, tai kun teiden varsilla on runsaasti näkyvyyttä peittävää kasvillisuutta, opastaa Piilinen.
Hirvi ei osaa hahmottaa auton nopeutta, ja siitä syystä se rynnistää usein aivan yhtäkkiä metsän suojista suoraan ajoneuvon eteen. Jos hirvi juoksee auton eteen, on tärkeää pyrkiä pysymään omalla ajokaistalla, ja pyrkiä väistämään eläintä takaapäin törmäyksen välttämiseksi.
Jos eläimeen törmää, tulee muuta liikennettä varoittaa viemällä varoituskolmio näkyvälle paikalle sekä soittaa hätänumeroon 112 poliisille, vaikka eläin pakenisikin paikalta.