Eduskunnan sivistysvaliokunta on saanut mietintönsä valmiiksi liitttyen julkisuudessa keskustelua herättäneeseen kysymykseen ulko- ja turvallisuuspolitiikan roolista Suomen Akatemian tehtävänkuvassa.
Valiokunta poistaisi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä kansalliseen turvallisuuteen liittyvät rajaukset kyseisestä lakiesityksestä. Tilalle esitetetään, että tarkoitettuja tehtäviä hoitaessaan Suomen Akatemian ”tulee huolehtia siitä, että tutkimuksen turvallisuus ja siihen kohdistuvat riskit tutkimushankkeissa, tutkimusyhteistyössä ja tutkimustulosten hyödyntämisessä otetaan asianmukaisesti huomioon.”
Lisäksi valiokunta muotoilisi, että ”tutkimuksen turvallisuudesta huolehdittaessa ei voida rajoittaa tutkijan oikeutta valita tutkimusaiheensa ja menetelmänsä”.
Verkkouutiset kertoi viime viikolla sivistysvaliokunnan mietinnön olevan aivan loppusuoralla ja ja valiokunnan työstävän paraikaa tähän liittyen opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamaansa uutta vastinetta, jossa on pyritty ottamaan huomioon perustuslakivaliokunnan linjaukset.
Lakiesityksessä kohua herätti alkujaan hallituksen pöydältä lähtenyt muotoilu, jonka mukaan Suomen Akatemian tehtävien hoitaminen ”ei saa olla ristiriidassa Suomen kansallisen turvallisuuden, Suomen kansianvälisten velvoitteiden tai Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa”.
Tieteen akateemikot lähestyivät tämän jälkeen hallitusta poikkeuksellisella kirjeellä, jossa he vaativat ulko- ja turvallisuuspolitiikan ristiriitaan viittaavan muotoilun poistamista. Taustalla oli huoli tieteen vapaudesta. Tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie (kok.) kertoi kannattavansa muutosta ja ministeriöstä lähetettiin sivistysvaliokunnalle lausunto, jossa esitettiin kyseisen kohdan poistamista.
Myös perustuslakivaliokunta katsoi lausunnossaan, että maininta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on poistettava lakiesityksestä. Valiokunnnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) kommentoi Verkkouutisille, että ilman kyseistä muutosta eduskunta ei voi kyseistä lakia yksinkertaisesti säätää tavallisena lakina.
Perustuslakivaliokunnan mukaan kyseisen kohdan muutkaan muotoilut eivät olleet ongelmattomia. Valiokunnan puheenjohtaja hämmästeli lisäksi tapaa, jolla hallitus pyrkii vaikuttamaan lakiesitykseen kesken eduskuntakäsittelyn.