Ukrainasta tulevan kaasuputken kompressoriasema Itä-Slovakiassa. AFP/LEHTIKUVA/TOMAS BENEDIKOVIC

”Robert Fico toivoi varjosuunnitelmiensa Moskovan kanssa toimivan loputtomiin”

Ukrainan presidentti avasi sanaisen arkkunsa Slovakian kaasutoimituksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olen iloinen, että Slovakian pääministeri (Robert) Fico on jo palannut lomalta luksushotellista Vietnamista ja on nyt Bratislavassa. Ilmeisesti se ei ole helppoa. Ylellisyydestä nauttimisen sijaan hänen on nyt yritettävä korjata omia virheitään, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi veisteli päivityksessään viestipalvelu X:ssä.

– Oli ilmeinen virhe, kun Fico toivoi, että hänen hämärät varjosuunnitelmansa Moskovan kanssa toimivat loputtomiin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Tarjosimme apuamme Slovakian kansalle sopeutumisaikana, kun kaasunsiirto Venäjältä katkaistiin, mutta Fico itse kieltäytyi ylimielisesti. Monet Euroopassa varoittivat, että vain toimettomana istuminen ei ole vaihtoehto. Nyt he (Slovakia) yrittävät käyttää tiedotus- ja suhdetoimintaa, valheita ja äänekkäitä syytöksiä.

Zelenskyin mukaan ”ongelma on kuitenkin siinä, että hän vetosi Moskovaan, ei omaan maahansa, yhdistyneeseen Eurooppaan tai terveeseen järkeen. Se oli hänen tappionsa alusta asti”.

– Toivomme, että energian toimituslähteiden monipuolistaminen edelleen Eurooppaan, yhteistyö Euroopan komission kanssa sekä presidentti (Donald) Trumpin politiikan toimeenpano amerikkalaisen kaasun toimitusten lisäämiseksi Eurooppaan auttavat voittamaan niukkuudesta johtuvat ongelmat, jotka johtuvat tiettujen eurooppalaisten edustajien lyhytnäköisyydestä.

Ukraina katkaisi venäläisen kaasun kauttakulun Slovakiaan vuoden alussa, kun sopimuksen umpeutuminen oli käsillä.

Taustalla ovat ennemminkin raha ja politiikka kuin energian riittävyys. Slovakia saa korvaavaa kaasua Puolasta, Tshekistä, Itävallasta ja Unkarista, mutta se maksaa enemmän kuin venäläinen kaasu.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Kauppasota

Ovatko USA ja Kiina matkalla sotaan?

Asiantuntijan mukaan kiihtyvässä kauppasodassa tarvittaisiin vuonna 1962 Kuuban kriisissä nähtyä ”sankarillista itsehillintää”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS