Humanoidirobotti Ai-Da omakuvansa vieressä. AFP / LEHTIKUVA / BEN STANSALL

Robotin maalaus myytiin yli miljoonalla dollarilla

Tekoälyn ohjaama humanoidirobotti Ai-Da maalasi muotokuvan matemaatikko Alan Turingista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tekoälyn ohjaaman robotin maalaama muotokuva myytiin torstaina huutokaupassa 1,1 miljoonalla dollarilla, kertoo New York Times.

Brittiläistä matemaatikkoa Alan Turingia esittävä maalaus oli humanoidirobotti Ai-Dan maalaama. Polkkatukkaista naista muistuttava Ai-Da on saanut nimensä toiselta brittimatemaatikolta, Ada Lovelacelta.

1800-luvun alkupuoliskolla elänyt Lovelace on nyttemmin tunnustettu ensimmäiseksi ohjelmoijaksi, joka perusti ajatuksensa Charles Babbagen ideoimaan ensimmäiseen mekaaniseen tietokoneeseen.

Ai-Dan on rakentanut lähes 30 tutkijasta koostuva ryhmä, jossa mukana on ollut galleristi Aidan Meller. Ryhmä odotti, että Ai-Dan maalauksesta maksettaisiin 120 000 – 180 000 dollaria, mutta 27 huutajaa nostivat hinnan lopulta yli miljoonaan. Lopullinen ostaja oli anonyymi henkilö Yhdysvalloista.

– Yritän sopeutua tähän hieman surrealistiseen hetkeen, Meller kommentoi huutokaupan jälkeen.

Meller kertoo, että huutokaupasta saatavilla tuloilla on tarkoitus jatkaa Ai-Dan kehittämistä.

– Kaikki [raha] upotetaan takaisin hankkeeseen. Ai-Daa päivitetään jatkuvasti. Hän käyttää jo kolmatta piirtokättään, Meller selittää.

Alun perin tarkoituksena oli, että Ai-Da maalaisi jotain tänä vuonna järjestettävään YK:n tekoälykonferenssiin. Ai-Da ehdotti itse voivansa maalata Turingin eräänlaisena tekoälyn jumalana.

Aluksi Ai-Da maalasi 15 maalausta Turingista, joista se lopulta valitsi kolme parasta. Nämä yhdistettiin Ai-Dan maalaamaan maalaukseen Bombe-koneesta, jolla Natsi-Saksan Enigma-koodi aikoinaan murrettiin.

Tämän jälkeen Ai-Da loi lopullisen maalauksen. Apuna käytettiin muun muassa 3D-tulostinta, jonka avulla lopputuloksesta saatiin realistinen.

Mellerin mukaan Ai-Dan maalaus osoittaa, että taitelijan määritelmä on tekoälyn myötä muuttumassa. Ihmiskunta luottaa yhä enemmän algoritmeihin jokapäiväisessä elämässä, ja nyt myös taiteessa.

– Taideteos kertoo siitä, että olemme astumassa aikakauteen, jossa kysymme algoritmeiltä millaisen kumppanin haluamme, millaisen työn haluamme, jopa millaisia lapsia haluamme, Meller sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)