Lähi-idän merkittävimpiin vallankäyttäjiin kuuluvan Iranin talous yskii pahasti. Niin ulkoiset kuin sisäisetkin ongelmat ovat käymässä yhä sietämättömmiksi tavallisille kansalaisille. Jopa koko valtion romahdus on mahdollista. Asiasta kertoo The Wall Street Journal.
Iranin uusi presidentti Masoud Pezeshkian valittiin heinäkuussa virkaansa monien lupauksien siivittämänä. Näihin kuului talouden elvytys. Puolen vuoden jälkeen toiveet paremmasta ovat kuitenkin murentuneet.
Rial, Iranin valuutta, päätti vuoden 2024 ennätyksellisen alhaisella tasolla: 821 500 rialia dollaria kohden. Tämä tarkoittaa 40 prosentin laskua vuoden alusta. Samalla bruttokansantuote henkeä kohti on laskenut 45 prosenttia vuoden 2012 tasosta.
Noin 32 miljoonaa iranilaista, yli kolmasosa väestöstä, elää nyt köyhyysrajan alapuolella, kun vuonna 2017 luku oli 18 miljoonaa.
Maan talous on lamaantunut huonon hallinnan, korruption ja voimassa olevien pakotteiden yhdistelmän vuoksi. Uutena ongelmana ovat jatkuvat sähkökatkot ovat sulkeneet hallintorakennuksia, kouluja ja yliopistoja sekä häirinneet tuotantoa kymmenissä tehtaissa.
Yhdysvaltojen tulevan presidentin Donald Trumpin alainen hallinto suunnittelee vieläpä lisäävänsä pakotteita maata kohtaan.
Talouskriisi on nostanut yhteiskunnallisten levottomuuksien uhkaa, mikä huolestuttaa Iranin viranomaisia. Monet kauppiaat ovat osoittaneet mieltään kiihtyvän inflaation vuoksi, kun taas eläkeläiset ja öljytyöläiset ovat protestoineet viivästyneitä tai pienentyneitä maksuja vastaan.
Mielenosoitukset taloudellisista ongelmista yleistyvät ympäri maata ja eri toimialoilla. Hoitajat ja televiestintäalan työntekijät ovat protestoineet viivästyneitä palkkoja. Eläköityneet opettajat ovat viime viikkoina osoittaneet mieltään parlamentin edessä hyvinvointimaksujen viivästymisen vuoksi.
Edes Iranille elintärkeä öljysektori ei ole välttynyt levottomuuksilta. Työntekijät Abadanin petrokemian tehtaalla, ovat valtion median ja iranilaisten ammattiyhdistysten mukaan protestoineet kolmen kuukauden maksamattomia palkkoja vastaan.
– Sotiminen riittää, pöytämme on tyhjä, luki julisteessa jota eläkeläiset kantoivat Ahvazin kaupungissa.
Jopa perusasioista, kuten energiasta ja ruoasta alkaa olla pula. Teollisuuslaitokset tuottivat viime kuussa vain 41 prosenttia kapasiteetistaan sähkö- ja maakaasutoimitusten puutteiden vuoksi. Alhaisempi tuotanto siipikarjan ja lihan toimittajien keskuudessa uhkaa maan ruokaturvaa, kamari varoitti.
Iranin surkea taloustilanne huolestuttaa maan johtoa. Islamilainen vallankumouskaarti varoitti 30. joulukuuta lisääntyvistä levottomuuksista ja kritisoi ”yrityksiä esittää järjestelmä tehottomana sekä pelon lietsomista yhteiskunnassa.”