Romanian ilmatilaan lentävät Venäjän hyökkäysdronet ovat saamassa jatkossa arvoisensa kohtelun. Romania ottaa käyttöön ilmatorjuntansa, mikäli räjähdelennokkeja vielä lentää Ukrainan-vastaisen rajan yli tämän Nato-maan puolelle.
Asiasta kertoi Romanian parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Mircea Abrudean uutislehti Digi24:n mukaan. Tilanne edellyttää lakimuutosta, jonka parlamentin alahuone jo hyväksyi keskiviikkona. Nyt puheenjohtaja vetoaa ylähuoneen oppositioedustajiin, jotta välttämätöntä lakimuutosta ei jarrutettaisi.
– Vetoan opposition senaattoreihin, että he äänestäisivät poliittisesti kypsästi romanialaisten, lastemme ja lastenlastemme turvallisuuden puolesta, sillä sota ei erottele uhrejaan, Abrudean kirjoitti Facebook-sivullaan keskiviikkoiltana.
Romanialla ja Ukrainalla on noin 500 kilometriä yhteistä maarajaa, jossa Romania jää etelään Ukrainan jäädessä rajasta pohjoiseen. Rajaa katkoo Moldovan valtio, mutta se jatkuu vielä Moldovasta etelään Odessan miljoonakaupungista lounaaseen.
Venäjän dronet ovat lentäneet rajan yli Romanian puolelle useita kertoa, viimeksi helmikuun puolivälissä. Useammin kuin kerran dronet ovat hairahtuneet turhan pitkälle varsinkin Venäjän tehdessä ilmaiskuja Odessaan, sillä Romanian rajalle on sieltä matkaa vain noin 60 kilometriä.
Esimerkiksi heinäkuussa Romania joutui antamaan tälle rajaseudulleen Tulcean maakuntaan ilmahälytyksiä kahtena perättäisenä yönä, kun ainakin kolme Venäjän Shahed-dronea lensi Romanian puolelle. Kukaan ei loukkaantunut, mutta ainakin yhden lennokin jäänteet löydettiin Romanian puolelta Plaurun kylästä.
Romania on Nato-maa, joka liittyi puolustusliittoon vuonna 2004. Osana liittokunnan yhteistä puolustusta romanialaisesta lentotukikohdasta Mustanmeren rannalta tehdään kiertävissä vuoroissa Naton ilmavalvontaa. Heinäkuussa valvontavuorossa olivat Suomi ja Britannia. Suomen Hornetit nousivat valvontalennolle, kun Venäjän dronet lopulta loukkasivat Romanian ilmatilaa.