Ruoan hintaan kohdistuu kuluvana vuonna poikkeuksellista nousupainetta, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus.
Nousupaine johtuu siitä, että ruokaketjussa tarvittavien tuotantopanosten kuten energian ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet merkittävästi.
Myös viljan ja öljykasvien tuottajahinnat ovat nousseet niin maailmalla kuin Suomessakin huippulukemiin. Rehukustannusten kallistuminen koettelee kotieläintuotantoa.
Luke ennakoi ruoan hinnan nousevan kuluvana vuonna jopa 10 prosenttia suhteessa viime vuoden keskimääräiseen hintatasoon.
Samalla ruoan hinnan nousu ylittää yleisen inflaatiovauhdin, ja sen myötä ruokamenojen osuus kulutuksesta kasvaa. Viime vuonna ruoan osuus kulutuksesta oli 12,5 prosenttia.
– Hinnannousu vaikuttaa myös kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja ohjaa ostamaan tuoteryhmän halvimpia tuotteita tai kokonaan korvaavia vaihtoehtoja, kertoo Luken erikoistutkija Hanna Karikallio tiedotteessa.
Alkuvuonna ruoan hintaa on nostanut erityisesti kahvin, kalan ja vihannesten kallistuminen. Kahvin hinta oli helmikuussa kolmanneksen korkeampi kuin edellisen vuoden helmikuussa.