– On ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä, kun yhteiskuntasopimus saadaan vihdoin valmiiksi. Tai eihän tämä nyt vielä valmis ole, mutta kymmenen ja puolen kuukauden sitkeä vääntäminen kannatti, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi keskiviikkona illalla.
Hallitus tiedotti Kesärannassa hyväksyvänsä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen 29. helmikuuta saavuttaman neuvottelutuloksen. Paikalla olivat pääministeri Sipilän lisäksi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).
– Juuri tätä Suomi nyt tarvitsee. Haluttu ratkaisu löytyi sopimisen kautta, Sipilä sanoi.
Toteutuessaan paketti johtaa Sipilän mukaan siihen, että Suomi ottaa yksikkötyökustannusten osalta kilpailijamaistaan Ruotsin kiinni. Pääministerin mukaan jopa Saksan etumatka voidaan kuroa kiinni jo tämän vaalikauden aikana.
– Tämän hallituksen ylivoimaisesti tärkein tavoite on se, että työllisyysaste nostetaan 72 prosenttiin. Se tarkoittaa 110 000 uutta työpaikkaa.
Sipilän mukaan neuvottelutulos kattaa kolmanneksen hallituksen työllisyystavoitteesta. Hän kiitteli työmarkkinaosapuolia sovun saavuttamisesta.
– Hallituksen oma kilpailukykylakipaketti pistetään nyt pysyvästi hyllylle. Tämä antaa hyvät edellytykset sille, että hallitusohjelmassa mainituista lisäsäästöistä voidaan luopua.
Sipilä totesi, että paketti antaa myös edellytykset sille, että paikallista sopimista lisäämällä ja niin kutsuttua Suomen mallia tarkentamalla voidaan päästä puhumaan myös työn verotuksen keventämisestä.
”Pallo on työmarkkinajärjestöillä”
Valtiovarainministeri Alexander Stubb luonnehti neuvottelutulosta ”pitkäksi askeleeksi eteenpäin”.
– Paketissa on monta myönteistä kohtaa. 35 000 uutta työpaikkaa, 24 tuntia lisää työaikaa, kokonaisvaikutus julkiseen talouteen noin 600 miljoonaa – kuten pääministeri totesi, noin kolmanneksen meidän tavoitteesta, Stubb listasi.
Hän muistutti myös, että paketin myötä yksikkötyökustannukset laskevat bruttona noin 3,7 prosenttia.
– Jos katsomme sitä kokonaisuutena ja panemme siihen palkkamaltin päälle, on se kutakuinkin neljä prosenttia, eli emme ole kaukana tavoitteesta.
– Myös paikallisessa sopimisessa on edetty, ei vähiten järjestymättömien yritysten ja kriisinratkaisumekanismin kautta.
Stubbin mukaan hallituksen viesti jatkosta järjestöille on, että mikäli pakettia paikallisesta sopimisesta vahvistetaan, tulee hallitus tarkastelemaan omia tavoitteitaan ja katsomaan, millaisia toimia leikkausten perumisen ja veronkevennysten suhteen voidaan tehdä.
Stubb kertoi hallituksen arvioivan sopimuksen onnistumista kahdessa pisteessä. Ensimmäinen arviointi suoritetaan tämän vuoden kesäkuussa. Silloin tehdään kokonaisarvio siitä, miten yhteiskuntasopimus ja paikallinen sopiminen on viety työehtosopimuksiin. Uusi tarkastelu suoritetaan puoliväliriihessä 2017.
– Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä ja toivottavaa olisi, että SAK hyväksyisi tämän kokonaispaketin ja että työmarkkinajärjestöt nostavat kunnianhimon tasoa, Stubb totesi.