Useat Euroopan maat ovat kiinnostuneet Ruotsin asevelvollisuusmallista, kertoo Politico.
Ruotsi palautti yleisen asevelvollisuuden seitsemän vuoden tauon jälkeen vuonna 2017. Tämä tekeekin maan mallista kiinnostavan useille Euroopan maalle, jotka nyt havittelevat samaa.
Ruotsin puolustusvoimissa palvelee vuosittain noin 8 000 asevelvollista, mutta koulutettavien määrä on tarkoitus nostaa ainakin kymmeneen tuhanteen lähitulevaisuudessa. 9–15 kuukauden palvelukseen valitaan noin yksi kolmasosa Ruotsin puolustusvoimien palveluskelpoisiksi määrittämistä asevelvollisista.
Uudelleen käyttöön otetusta asevelvollisarmeijasta Politicon tietojen mukaan ovat kiinnostuneita ainakin Saksa, Britannia, ja Alankomaat. Näillä mailla on ollut käytössä yleinen asevelvollisuus kylmän sodan aikana, muuta ne ovat luopuneet siitä vaiheittain.
Nyt kuitenkin muuttuneen turvallisuusympäristön ja ammattiarmeijan rekrytointivaikeuksien myötä asevelvollisuudesta on tulossa uudelleen kiinnostava vaihtoehto ylläpitää puolustuskykyä.
Ruotsin mallissa jokainen 18-vuotias sukupuoleen katsomatta saa postitse kyselylomakkeen, jossa kartoitetaan vastaajan terveyttä, koulutusta sekä mielipiteitä varusmiespalvelukseen liittyen. Lomakkeeseen on vastattava sakko- tai jopa vankilatuomion uhalla.
Lomakkeiden perusteella kutsuntoihin valitaan noin 110 000 henkilön joukko, joista noin neljäsosa osallistuu kunto- ja soveltuvuustesteihin. Tästä joukosta palvelukseen valitaan noin 8 000, jotka saavat 9-15 kuukauden varusmieskoulutuksen Ruotsin puolustusvoimissa.
Ruotsin mallissa miehistön palvelus kestää yhdeksän kuukautta, ja varusmiesjohtajien 15 kuukautta. Toisin kuin Suomessa, varusmiesjohtajat valitaan jo kutsunnoissa soveltuvuusarviointien perusteella.
Ruotsin malli voi olla kuitenkin pian todellisuutta myös muualla Euroopassa. Esimerkiksi Saksan puolustusministeri Boris Pistorius onkin esittänyt valikoivan asevelvollisuuden palauttamista, joka Ruotsin mallin tapaan lähettäisi kyselyn noin 400 000 kutsuntaiän saavuttavalle, ja joista 10 000 valittaisiin peruskoulutukseen maan puolustusvoimissa.
Kuten Ruotsissa, Pistoriuksen suunnitelma olisi vain ensimmäinen askel kohti laajempaa yleistä asevelvollisuutta. Ruotsin malli on kuitenkin osoittanut, että matka kohti asevelvollisarmeijaa on pitkä ja kivinen.