Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja, ekonomisti Sami Pakarinen vertailee X-viestissään erilaista suhtautumista perintöveroon Suomessa ja Ruotsissa.
Ruotsissa perintöverosta luovuttiin sosiaalidemokraattisen pääministerin Göran Perssonin johdolla vuonna 2004. Pakarinen huomauttaa, että päätöksen seurauksena pääomamarkkinat ovat kasvaneet ja kasvuyritysten rahoitus parantunut.
– Päätös on auttanut Ruotsin talouden hyvään kukoistukseeen Euroopan mittakaavassakin ja ihmisten hyvinvointi on lisääntynyt, Pakarinen kertoo.
Pakarisen mukaan Ruotsissa ymmärrettiin, että kun pääomaa voi siirtää seuraavalle sukupolvelle, yrittäjyys alkaa lisääntyä ja investoinnit lähtevät liikkeelle. Samalla yhteiskuntaan saadaan pitkäjänteisiä ja sitoutuneita vastuunkantajia.
Perintöveron lakkauttamisen tärkein hyöty onkin kasvun vauhdittaminen. Tämän mahdollisuuden pitäisi Pakarisen mukaan kiinnostaa myös Suomessa.
Hän harmittelee, että Suomessa henkeä kohden kasvua ei ole ollut 17 vuoteen, varallisuus on vähäistä ja yrittäjähenkisyydessä riittää petrattavaa. Perintöverokeskustelussa esiin nousevat taas oikeudenmukaisuus ja sukutilat, ei kasvu.
Sen sijaan, että Suomessa pyrittäisiin tasaamaan tulovirtoja, Pakarinen perää keskittymistä vaurauden luomiseen.
– Meillä on Suomessa enemmän voitettavaa kasvun tavoittelussa sallimalla vaurastuminen kuin tuijottamalla sitä, että kaikki saavat saman verran ja vuosi vuodelta vähemmän, kun talous ei kasva, Pakarinen linjaa.
Ruotsissa perintövero poistettiin demarivetoisen hallituksen johdolla 20 vuotta sitten. Tämän päätöksen seurauksena mm. pääomamarkkinat ovat kasvaneet ja kasvuyritysten rahoitus parantunut. Tämä päätös on auttanut Ruotsin talouden hyvään kukoistukseeen Euroopan mittakaavassakin…
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) August 18, 2024