GPS-häirintää Itämeren yllä tiistaina 14. tammikuuta. Punainen osoittaa vahvaa häirintää, keltainen heikkoa häirintää ja vihreä häiriöttömyyttä. KUVA: GPSJAM.

Ruotsin Gotlannissa vakavaa GPS-häirintää – tämä tiedetään

Häirinnän lähteen arvioidaan olevan Venäjälle kuuluvassa Kaliningradissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itämerellä sijaitseva Gotlannin saari sekä osat Öölannin saarta ovat joutuneet viimeisen 60 päivän aikana vakavan GPS-häirinnän kohteeksi, kertoo Expressen.

Häirintä Itämeren yllä on ollut taukoamatonta ja vaikuttanut muun muassa siviili-ilmailuun. Torstaina Ryanairin lento joutui perumaan häirinnän vuoksi laskeutumisen Liettuan Vilnaan.

GPS-häirintää seuraavan Gpsjam-palvelun mukaan häirintä on ollut Gotlannin itä- ja eteläpuolella lähes taukoamatonta. Gotlannin lisäksi häirintää on samoina aikoina raportoitu myös pohjoisessa Puolassa ja läntisessä Liettuassa – siis kaikkialla Venäjälle kuuluvan Kaliningradin ympärillä.

Mitä kauemmaksi Kaliningradista kuljetaan, sitä heikompaa häirintä on. Pohjois-Gotlannissa häirintä onkin ollut muuta saarta vähäisempää.

Gotlannin lääninhallituksen puolustusjohtajan Alf Södermanin mukaan häirintä vaikuttaa etenkin ilma- ja meriliikenteeseen saaren itäpuolella.

– Seuraamme tilannetta. [Häirintä] voi vaikuttaa vähän myös meriliikenteeseen, riippuen siitä, missä ollaan, Söderman kommentoi.

Vastaava GPS-häirintä ei ole uutta, ja jo aiemmin sen on arvioitu olevan peräisin Kaliningradista. Ruotsin asevoimien mukaan Venäjä harjoittaa GPS-häirintää etenkin sotaharjoitusten aikana.

Södermanin mukaan häirinnän lähde on tälläkin kertaa selvä.

– Itään se osoittaa. Mutta meidän tehtävämme ei ole vastata, kuka häirintää tekee ja miksi, Söderman tiivistää.

Puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan Ruotsi on valmis harkitsemaan toimia häirinnän johdosta. Asiasta ollaan oltu yhteydessä Suomen ja Baltian maiden suuntaan.

– Olemme varautuneet häirinnän jatkumiseen, Jonson sanoo.

Yhdeksi mahdolliseksi ratkaisukeinoksi on esitetty toimenpiteitä, joilla vahvistettaisiin kestävyyttä GPS-häirintää vastaan. Jonsonin mukaan myös EU:n kanssa on tehty yhteistyötä, jotta asia nostettaisiin esiin Kansainvälisessä ilmailujärjestössä ICAO:ssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)