Ruotsin vasemmistopuolueessa kuohuu kysymys siitä, mikä puolueen kanta Ruotsin Nato-jäsenyyteen pitäisi olla, uutisoi Dagens Nyheter.
Kysymys on ajankohtainen, sillä puolue kokoontuu tänään viisipäiväiseen puoluekokoukseen päättämään puolueen linjasta. Vasemmistopuolue on aina vastustanut Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Liittymisen jälkeen puolueohjelman Nato-kohtaa muutettiin niin, että puolueen tavoitteena olisi Nato-ero.
– Työskentelemme sen puolesta, että Ruotsi on vastapaino, joka rakentaa parempaa puolustusyhteistyötä, tavoitteena Natosta eroaminen, puolueohjelmassa todetaan.
Sitä, mihin paremmalla puolustusyhteistyöllä viitataan, ei ohjelmassa ole kuitenkaan tarkennettu. Puolueen ohjelmavaliokunnan johtajan Jens Börjessonin mukaan pohjoismainen puolustusyhteistyö olisi kuitenkin luonnollinen vaihtoehto, joka mahdollistaisi Nato-eron.
Joidenkin puolueaktiivien mukaan nykyinen kanta ei kuitenkaan ole riittävän terävä ja tarkka. Esimerkiksi puolueen Malmön paikallisosasto on ehdottanut, että kantaa selvennettäisiin selkeämmin Nato-eroa kannattavaksi.
– Työskentelemme sen puolesta, että Ruotsi eroaa sotilasliitto Natosta, paikallisosaston vastaehdotuksessa todetaan.
Malmön paikallisosaston edustajan Anders Neergaardin mukaan ruotsalaisten mielipide heilahti nopeasti Nato-jäsenyyden kannalle Ukrainan sodan myötä. Hän uskoo, että kansan Nato-myönteinen kanta ei kuitenkaan välttämättä kestä.
– On tärkeää, että voimme tarjota turvallisuuspoliittisen vaihtoehdon, sekä Ruotsin turvallisuuden ja maailmanrauhan puolesta, joka ei ole Nato, Neergaard toteaa.
Börjessonin mukaan Nato-ero vahvistaisikin Ruotsin puolustuskykyä, turvallisuutta ja resilienssiä.
Ruotsin hallituspuolueiden edustajat ovat kummastelleet vasemmistopuolueiden kannanottoja. Pääministeri, moderaattien Ulf Kristersson, kristillisdemokraattien Ebba Busch Thor ja liberaalien Johan Pehrson kysyivätkin hiljattain, voisiko Magdalena Anderssonin johtamat sosiaalidemokraatit mennä hallitukseen Nato-vastaisen vasemmistopuolueen kanssa.
– Vaatimus siitä, että Ruotsi lähtisi läntisestä puolustusliitosta samaan aikaan, kun Venäjä suorittaa hyökkäyssotaa Euroopassa, on käytännössä lahja presidentti [Vladimir] Putinille, kolmikko totesi.
Neergaardin ja Börjessonin mukaan sosiaalidemokraattien myönteinen Nato-kanta ei kuitenkaan ole este hallitusyhteistyölle sosiaalidemokraattien kanssa. Neergard huomauttaakin, että sosiaalidemokraattien sisällä on ”ei-vähäpätöinen” määrä toimijoita, jotka näkevät suuria ongelmia Natossa.
Naton lisäksi puoluekokouksessa käsitellään vasemmistopuolueen EU-kantaa. Tällä hetkellä puolue kannattaa Ruotsin EU-eroa.