Verkkouutiset

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti Helsingissä 3. toukokuuta 2024., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Saako suojelupoliisi luovuttaa tietoja Natolle? Näin lausuu oikeuskansleri

Tuomas Pöysti vaatii täsmennyksiä tietojen luovuttamisesta liittyen kansalliseen turvallisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vaatii täsmennyksiä hallituksen esitysluonnokseen liittyen suojelupoliisin mahdollisuuksista luovuttaa tietoja poliisille ja Natolle.

– Ehdotettuun sääntelyyn sisältyy yksityiskohtia, joiden osalta ainakin vaatimukset täsmällisyydestä ja tarkkarajaisuudesta jäävät toteutumatta. Arviota rajoitusten hyväksyttävyydestä ja rajoitusten suhteellisuudesta ei luonnoksen perusteella voi tehdä ja jatkovalmistelussa esitystä on täydennettävä, katsoo Pöysti tuoreessa lausunnossaan.

Pöystin mukaan säännösehdotuksessa jää esimerkiksi auki se, mille kaikille viranomaisille suojelupoliisi tai sotilastiedusteluviranomainen voisi luovuttaa tietoja 5 momentin perusteella.

– Säännöskohtaisissa perusteluissa todetaan, että toimivaltainen viranomainen määrittyisi tapauskohtaisesti. Käytännössä luovutuksensaajana olisi usein poliisi, mutta kysymykseen tulisivat myös muut viranomaiset, kuten esimerkiksi Rajavartiolaitos, Tulli, Puolustusvoimat tai Maahanmuuttovirasto, jotka kaikki osaltaan hoitavat kansallisen turvallisuuden suojaamistehtäviä ja käsittelevät osaltaan niihin liittyviä rikosta koskevia tietoja lakisääteisten tehtäviensä takia, Pöysti toteaa.

Sisäministeriö lähetti heinäkuussa lausuntokierrokselle luonnoksen hallituksen esityksestä, joka selkeyttäisi suojelupoliisin oikeuksia luovuttaa tietoja muille viranomaisille. Lausuntokierros päättyy 2. syyskuuta 2024. Hallitusohjelman mukaisesti niin sanottua palomuurisääntelyä kehitetään niin, että se mahdollistaisi riittävän laajasti tiedon luovuttamisen poliisille ja muille viranomaisille, joilla on toimivaltuudet konkreettisesti puuttua suojelupoliisin havaitsemaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavaan toimintaan.

Lisäksi lainsäädäntöön tehtäisiin muutoksia Suomen Nato-jäsenyyden takia. Suojelupoliisilla olisi jatkossa mahdollisuus luovuttaa tietoja Natolle.

– Se lienee välttämätöntä Suomen jäsenyydestä johtuen, mutta hallituksen esitysluonnoksessa tulisi tarkemmin perustella onko näin. Lisäksi Naton osalta hallituksen esitykseen olisi lisättävä arvio siitä, minkälaiseen käyttöön ja millä ehdoilla tietoa Natolle luovutettaisiin. Hallituksen esitykseen tulee jatkovalmistelussa sisällyttää edes jonkinlainen kuvaus siitä, miten Naton tiedustelu toimii ja mihin kaikkeen tietoja puolustusliitossa voidaan käyttää. Puolustusliittoon kuuluu valtioita, joiden perusoikeussuoja on huomattavan erilaista niin lain tasolla kuin käytännössäkin, Pöysti huomauttaa.

Pöysti katsoo, että hallituksen esitysluonnoksessa tulee ottaa kantaa myös niihin mahdollisiin turvallisuusuhkiin, joita voi aiheutua siitä, että tietoja luovutetaan EU:n virastoille ja toimielimille, kansainvälisille järjestöille ja Natolle. Oikeuskansleri korostaa, että perustuslakivaliokunnan lausunto asiasta on tarpeellinen ja esitykseen on myös lisättävä arvio EU- ja ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)